Хашим Тачи: Лајчак ме обавестио да је циљ дијалога узајамно признање

Након постизања историјског споразума у Вашингтону створен је изванредан замах за постизање коначног споразума између Косова и Србије, рекао председник тзв. Косова

Хашим Тачи и Мирослав Лајчак (Фото: Klan Kosova)

Председник Косова Хашим Тачи након одржаног састанка са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, данас у Бриселу, изјавио је да га је Лајчак упознао са циљевима овог процеса, као и то да ће се процес нормализације односа између Косова и Србије завршити узајамним признањем, преноси ТВ Кљан Косова.

„Након постизања историјског споразума о економској нормализацији, 4. септембра у Вашингтону створен је изванредан замах за постизање коначног споразума између Косова и Србије. Захвалан сам на водећој и незаменљивој улози САД у овом процесу. Улога САД остаје кључна за постизање коначног споразума о нормализацији и узајамном признавању”, рекао је Тачи.

Додао је “такође ценимо напоре комесара ЕУ за дијалог Косова и Србије Мирослава Лајчака, да постигне коначни споразум”.

Тачи је на састанку у Бриселу, како је рекао “од Лајчака обавештен о намери посредника да доврши процес нормализације односа између Косова и Србије коначним споразумом, који подразумева узајамно признање”.

“Стога је потребно да све стране укључене у овај процес раде заједно на постизању коначног мировног споразума“, рекао је Тачи.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 6. 10. 2020)

Приштински Експрес: Тачи променио став о Лајчаку

Одличан разговор са Мирославом Лајчаком у Бриселу. Дијалог нема алтернативу. Косово и Србија морају постићи коначни споразум. Нама је потребна ЕУ, а и ми смо потребни њој. Морамо деловати. Лајчак има моју подршку у овом процесу, написао председник тзв. Косова на Твитеру

Косовски председник Хашим Тачи променио је став у односу на специјалног представника ЕУ за дијалог између Србије и Косова Мирослава Лајчака, чије је именовање критиковао, пише Газета Експрес.

Како наводи тај приштински медиј, Тачи је у фебруару ове године словачког дипломату назвао „некредибилним емисаром“, а сада се, током своје прве званичне посете ЕУ, након што га је Специјално тужилаштво у Хагу оптужило за ратне злочине, сусрео са Лајчаком и обојица су били веома задовољни разговором.

Почетком априла ове године, Савет Европске уније именовао је Мирослава Лајчака за специјалног представника ЕУ за дијалог између Косова и Србије и друга питања Западног Балкана, на једногодишњи мандат.

Тачи је на Твитеру, пре именовања на место специјалног изасланика ЕУ, подсетио Лајчака на његов глас против чланства Косова у Унеску, а такође и на чињеницу да је из Словачке, земље која не признаје независност Косова, написавши тада да је његова нова мисија као специјалног представника за дијалог осуђена је на неуспех.

Хашим Тачи: Американци ће закључити дијалог, нећу учествовати у преговорима које води Лајчак

Портпарол ЕУ Петер Стано реаговао је на то, одговоривши Тачију да је изненађен нетачним и некоректним ставовима у вези са Лајчаковим именовањем, пре његовог именовања на ту позицију, односно пре 3. априла.

Али, шест месеци касније, чини се да су Тачи и Лајчак побољшали односе.

Косовски председник и словачки дипломата разговарали су виртуелно пре четири дана о процесу дијалога између Косова и Србије, који је одложен због неслагања око преговора о Заједници српских општина.

Тачи и Лајчак састали су се лицем у лице јуче у Бриселу, а након састанка, председник Тачи је изјавио да Мирослав Лајчак има његову пуну подршку у процесу дијалога, преноси Косово онлајн.

“Одличан разговор са Мирославом Лајчаком у Бриселу. Дијалог нема алтернативу. Косово и Србија морају постићи коначни споразум. Нама је потребна ЕУ, а и ми смо потребни њој. Морамо деловати. Лајчак има моју подршку у овом процесу“, написао је Тачи на Твитеру.

(ФоНет/Данас, 6. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар