Извештај Европске комисије о напретку Србије: Споразум са Косовом хитан и пресудан

Србија треба да уложи даље значајне напоре и допринесе постизању свеобухватног правно обавезујућег споразума са Косовом, наводи се у извештају

Извештај Европске комисије: Србија „избалансирано“ између постигнутог и напретка (Извор: РТС)

Србија је ограниченим напретком у области правосуђа и основних права, одређеним напретком у области правде, слободе и безбедности, али и позитивним кораком наставка дијалога са Приштином постигла „укупни баланс“ када је реч о приступним преговорима са ЕУ, закључује Европска комисија у Извештају о напретку Србије, у који је Танјуг имао увид.

Европска комисија констатује да је Влада Србије „одржала европске интеграције као свој стратешки циљ“, а позитивне оцене дала је по свим економским критеријумима.

Иако се оцењује да „неке од изјава високих званичника на почетку пандемије ковида-19 нису биле у складу са стратешким опредељењем земље“, Комисија закључује да из Србије стижу „најновији позитивнији сигнали ка ЕУ“.

Српске власти се позивају да дају већи нагласак на објективну комуникацију о ЕУ као „главном политичком и економском партнеру“.

Ограничени напредак у борби против корупције и криминала

Кад је реч о политичким критеријумима, Европска комисија оцењује да је Србија постигла одређени ниво припреме када је у питању правосудни систем и борба против корупције и криминала, али и да је у тим областима у последњих годину дана постигнут „ограничени напредак“.

Констатује се да је усвојена Медијска стратегија, али да њена примена још није почела и да нема напретка када је у питању поправљање атмосфере у области слободе изражавања.

„Случајеви застрашивања, претњи и насиља над новинарима и даље су разлог за забринутост“, наводи се у извештају Комисије.

Комисија констатује да је Србија „умерено припремљена“ у области јавне управе, али да нема напретка кад је реч о смањењу великог броја високих вршилаца дужности.

Власти у Србији се позивају и да отклоне „дуготрајне изборне недостатке“ кроз транспарентан и инклузиван дијалог са политичким странкама и другим релевантним заинтересованим странама уочи следећих избора.

Констатује се да су на претходним парламентарним и локалним изборима „поштоване основне слободе“, али да је избор бирачима био ограничен због „велике предности владајуће странке и промоције њене политике у већини главних медија“.

Позитивна оцена економских критеријума

Србија је од Европске комисије опет добила позитивне оцене кад је реч о економским критеријумима.

Утврђен је умерени напредак и добар ниво припреме у развоју функционалне тржишне економије у земљи.

„Притисак на цене и даље је био пригушен, а инфлациона очекивања обуздана. Смањивањем буџетског дефицита и одржавањем обазривог фискалног става, Србија је значајно побољшала одрживост дуга. Учинак на тржишту рада је побољшан, са најнижом стопом незапослености у последњој деценији, међутим, томе је допринела и велика емиграција“, наводи се у тексту извештаја.

Србија је постигла и одређени напредак и умерено је спремна да се избори са притиском конкуренције и тржишне снаге унутар ЕУ.

„Структура привреде се даље побољшавала и економска интеграција са ЕУ и даље је висока“, оцењује Комисија. Додаје се да се инвестиције и даље повећавају али да образовање и обука не испуњавају у потпуности потребе тржишта рада.

„Споразум са Косовом хитан и пресудан“

У регионалној сарадњи, Србија је, према оцени Комисије, остала посвећена билатералним односима са земљама из суседства.

Као позитиван, оцењује се и наставак преговора са Приштином.

„Србија треба да уложи даље значајне напоре и допринесе постизању свеобухватног правно обавезујућег споразума са Косовом. Такав споразум је хитан и пресудан како би Косово и Србија могле да напредују у постизању својих циљева на путу ка ЕУ“, наводи се у извештају.

Што се тиче способности да преузме обавезе чланства, Србија је појачала рад да усклади законодавство са правном тековином ЕУ у поглављима о економском и унутрашњем тржишту.

Констатује се да је земља „наставила да развија интензивне односе и стратешка партнерства са низом земаља широм света, укључујући Русију, Кину и САД“ и наглашава да је Србија ускладила 60 одсто ставова са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Посебне похвале Србија је добила за управљање миграционим токовима, уз оцену да активно, конструктивно и ефикасно сарађује са ЕУ и суседима у региону у области управљања границама.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 6. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Гомила .рања, уобичајено од стране представника ЕУропске уније.
    Коме ни сада није јасно да Србија не треба и не сме приступити, томе никад ништа и неће бити јасно.

Оставите коментар