Доналд Трамп: Једна ствар је сигурна – не дозволите да корона доминира вашим животима

После три дана у болници председник САД се вратио у Белу кућу

Доналд Трамп (Фото: AP Photo/Evan Vucci)

ВАШИНГТОН – Амерички председник Доналд Трамп поручио је Американцима по повратку у Белу кућу после тродневног боравка у болници да „изађу” и да се не плаше корона вируса. Описујући Трампов повратак као драматичан, светски медији преносе да је он, након што је изашао из хеликоптера и попео се степеницама на балкон на јужној страни резиденције, скинуо маску и новинарима рекао да се осећа „заиста добро”.

Како примећују медији, амерички председник, који је од почетка пандемије умањивао значај корона вируса, након што је на балкону махао, салутирао и показивао подигнуте палчеве, ушао је у Белу кућу не носећи маску. У видео снимку из Беле куће објављеном на Твитеру, Трамп је позвао Американце да се не плаше корона вируса и не дозволе да доминира њиховим животима.

„Много сам научио о корона вирусу и једна ствар је сигурна: не дозволите да доминира вашим животима. Не плашите га се. Победићете га. Имамо најбољу медицинску опрему, најбоље лекове, све недавно развијено и победићете га”, рекаo је Трамп.

Председников лекар, Шон Конли, рекао је претходно новинарима испред болнице Волтер Рид да је Трамп „у последња 24 сата задовољио стандардне болничке критеријуме да буде отпуштен из болнице, и да – иако није „потпуно ван опасности” може да оде кући.

Конли је додао да Трамп (74) није имао температуру више од 72 сата и да има нормалан ниво кисеоника. „Иако није потпуно ван опасности, тим и ја смо сагласни да наше евалуације, а што је најважније – његов клинички статус, подржавају председников безбедан повратак кући, где ће 24 сата дневно имати најбољу медицинску негу на свету”, рекао је Конли.

Трампов тим лекара саопштио је и да ће председник пету дозу лека ремдесивир добити у уторак у Белој кући. Конли, који је остеопатски лекар и командант у америчкој морнарици, није одговорио на нека питања, као што је питање о стању председникових плућа, позивајући се на право пацијената на приватност, преноси Ројтерс.

Поред ремдесивира, председник Трамп узима стероид – дексаметазон – који се обично не даје код благих или умерених случајева корона вируса.

Када се председник Доналд Трамп врати на посао, после боравка у болници због корона вируса, његови радни простори биће смештени у привременој канцеларији на нивоу подрума поред болничког крила Беле куће, јавио је Си-Ен-Ен, позивајући се на обавештене изворе.

Да је Трамп позитиван на корона вирус откривено је у петак ујутру, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар