Миодраг Линта: Данашња Хрватска насљедник геноцидне НДХ

Линта истиче да у Хрватској не постоји никаква спремност да хрватски народ призна да је над српским народом извршен геноцид у НДХ

Миодраг Линта (Фото: ИН4С)

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да је данашња Хрватска у стварности насљедник геноцидне НДХ.

„Чињеница да у Хрватској има 12 градова у којима постоје улице назване по људима који су били најближи сарадници поглавника Анте Павелића или су били блиски усташком режиму јесте један од многих доказа да темељ данашње Хрватске није антифашизам како то формално стоји у Уставу. У Хрватској је на дјелу завршни процес рехабилитације усташког покрета што, између осталог, потврђује чињеница да већина Хрвата усташе сматра борцима за хрватску слободу а не убицама и ратним злочинцима„, рекао је Линта.

Поред тога, Хрватски сабор је од 2016. године поново покровитељ комеморације убијеним усташким зликовцима која се одржава сваке године у Блајбургу гдје највиши хрватски званичници полажу цвијеће на спомен плочу на којој се налази усташка шаховницама и пише „У част и славу погинулој хрватској војсци“.

Он наводи да Министарство управе Хрватске је 2017. године донијело закључак који се омогућава да се могу регистровати или пререгистровати удружења која у свом грбу имају усташки поздрав „За дом спремни“.

Извор: ИН4С

„Влада Хрватске је основала тзв. Савјет за суочавање са прошлошћу који је 2018. године донио закључак да се усташки поздрав „За дом спремни“ може користити у посебним приликама. У Хрватској од 1993. године преживјеле усташе и њихове породице примају пензије за извршени геноцид над Србима. Широм Хрватске подигнут је велики број споменика усташким злочинцима као што је подигнут крст и спомен плоча у кругу болнице у Сиску за убијене усташе 1945. године„, казао је.

Линта истиче да у Хрватској не постоји никаква спремност за суочавање са усташком и злочиначком прошлошћу односно не постоји никаква спремност да хрватски народ призна да је над српским народом извршен геноцид у НДХ и да се због тога извини, покаје и затражи опроштај.

„То јасно показује и однос Хрватске према догађајима током деведесетих година прошлог вијека. Потпуно је јасно да је тзв. Домовински рат био наставак усташког рата из времена Другог свјетског рата с циљем коначног рјешења српског питања огњем и мачем. Због тога слушамо најбезочнију лаж хрватских политичара пуне три деценије како се Туђманова Хрватска тобоже бранила од великосрпске агресије да би се прикрила чињеница да је протјерано више од пола милиона Срба, убијено више од 10.000 Срба и у највећој мјери уништена или отета српска имовина. Исто тако су Анте Павелић и његови сарадници у НДХ говорили како се бране од великосрпске хегемоније и у то име починили геноцид над српским народом„, закључио је.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 5. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар