Хашим Тачи: Последње изјаве доказ да Србија није променила фашистичку политику

Увредљиве изјаве Дачића и Вулина о цивилним жртвама рата доказ су да Србија још није променила своју фашистичку политику, рекао председник тзв. Косова

Председник Косова Хашим Тачи оценио је поводом увредљивих изјава министара у влади Србије Ивице Дачића и Александра Вулина о албанским жртвама недавног рата, да Србија још није променила своју фашистичку политику.

Тачи је на Твитеру написао да су изјаве Дачића и Вулина о цивилним жртвама које је убио Милошевићев режим, акције које подривају дијалог и напоре за помирење.

„Увредљиве изјаве Дачића и Вулина о цивилним жртвама рата, које је убио Милошевићев режим, доказ су да Србија још није променила своју фашистичку политику. Такве акције штете дијалогу и подривају наше заједничке напоре за помирење“, написао је Тачи на Твитеру.

Због ових изјава претходно су реаговали председница косовског парламента Вјоса Османи и Влада Косова.

Османи је рекла да Влада Косова никако не треба да преговара са људима попут Ивице Дачића који, како је навела „скривањем злочина и претњама чине двоструки злочин“.

Она је на конференцији за новинаре после седнице Председништва косовског парламента рекла да је дијалог Косова и Србије, уместо да служи за нормализацију односа две државе, послужио за „нормализацију српских политичара који су били део режима Слободана Милошевића“.

„Са неким попут Дачића који у овом тренутку отворено прети и скрива злочин, чиме чини двоструки злочин – Влада Косова апсолутно не би требало да преговара“, рекла је Османи.

Према њеним речима, Дачић је отворено претио Србима „који могу указати на место где се налазе жртве са Косова“.

Мељиза Харадинај Стубла: Квинта да осуди увредљив језик српских званичника

Влада Косова данас је саопштила да „изражава дубоко разочарање“ изјавама високих српских званичника који „отворено настављају да показују дубок недостатак поштовања према жртвама недавног рата на Косову“, као и према њиховим породицама које „деценијама и даље очајнички траже рођаке које су отеле српске снаге“.

У саопштењу се оцењује да „такве скандалозне изјаве, осим што тешко вређају све жртве српских злочина, доказују свету да је званични Београд током свих ових година намерно и свесно прикривао трагове злочина, скривајући места масовних гробница у којима су завршиле стотине хиљада невиних цивила“.

„Влада Косова противи се овом политичком менталитету и очекујемо да међународна заједница учини исто, посебно Европска унија и САД, као незаменљиви фактори у изградњи мира и евроатлантске перспективе западног Балкана“, пише у саопштењу.

Влада Косова навела је да је „одлучна да посвећено ради за мирну будућност региона“ и да ће „наставити снажну сарадњу са западним савезницима ради што брже интеграције у велику породицу цивилизованих и демократских евроатлантских земаља, у којој нема места мржњи према другим националностима“.

Еди Рама: Српска војска напала Косово, није било обрнуто

Дачић је недавно на телевизији Хепи рекао да неки Срби „потказују“ и Албанцима и Хрватима „причају разне глупости, показују им где су сахрањени Албанци широм Србије“, а да неки људи „из Тужилаштва за ратне злочине сарађују са Албанцима“.

Вулин је критикујући изјаве албанског премијера Едија Раме у неколико саопштења косовске Албанце назвао „Шиптарима“.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Н1, 5. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар