Приштински Експрес: Косово нема план за повратак још стотинак особа из Сирије

Процењује се да је укупан број становника Косова који су отишли ​​у Сирију и Ирак, укључујући мушкарце, жене и децу, око 400. Посебног плана за њихов повратак нема

ФОТО: Xhemati Alban, албанска ХТС катиба. На банеру је назначено да је ова група бораца „инфилтрациона јединица.“ Датум објављивања: 18. октобар 2017. (Извор: Телеграм)

Око 100 Косовара, међу њима и 40 деце, остало је на ратним жариштима на Блиском Истоку и није познато када ће се вратити у земљу. Иако је Влада именовала посебног координатора за борбу против тероризма, министра унутрашњих послова Агима Вељиуа, извршна власт нема план за ово питање, пише Газета Експрес.

У априлу 2019. године, 110 Косовара који су остали у Сирији враћени су у склопу акције домаћих институција безбедности. Повратак многих мушкараца, жена и деце није обухватио све становнике Косова који су годинама путовали у ратна жаришта на Блиском Истоку.

Верује се да је око 100 Косовара и даље у Сирији, укључујући 30 бивших војника ИСИС-а.

Након повратка прве туре грађана, Газета Експрес је известила да око 30 бораца ИСИС-а, више од десетак жена и деце, чека повратак у земљу.

Газета Експрес су из добро обавештених извора у органима безбедности сазнале да је разлог зашто је њихов повратак трајао дуже него код прве групе тај што се налазе у опасним областима и због тога је њихов повратак тежи. Повратници из прве рунде раније су комуницирали са Косовом. Они су остали у кампу који су надзирали Курди и неким другим који су били у њиховој близини. Сви они, 110 људи који су знали за операцију, окупили су се да би их групно вратили на Косово.

Косовске институције не знају када ће бити операција за повратак друге групе. Газета Експрес послала је питање Министарству унутрашњих послова да ли извршна власт има неки конкретан план за повратак ових особа.

„МУП тренутно нема план за ово питање“, речено је из канцеларија за јавну комуникацију Министарства унутрашњих послова, на питање о операцији повратка, као и плановима овог одељења.

Влада коју предводи Авдулах Хоти нема план за репатријацију косовских грађана који бораве у Сирији, иако је једна од првих одлука извршне власти била именовање посебног координатора за спречавање екстремизма и борбу против тероризма.

О репатријацији се није говорило ни у Министарству правде које предводи Сељим Сељими.

Газета Експрес упутила је питања и министру Сељимију и његовој канцеларији за комуникацију са медијима али одговора нема већ неколико дана.

Након повратка прве групе, косовско Специјално тужилаштво подигло је неколико оптужница против повратника из Сирије.

Од почетка оружаног сукоба у Сирији и Ираку, Косово је водеће у региону, са највећим бројем грађана који путују у ратне зоне.

Процењује се да је укупан број становника Косова који су отишли ​​у Сирију и Ирак, укључујући мушкарце, жене и децу, око 400.

Посебног плана за њихов повратак нема ни у плану рада владе.

Ипак, пре две недеље, Вељиу је у својству координатора одржао састанак на ком је најавио израду државне стратегије за спречавање насилног екстремизма и борбу против тероризма.

Ову групу чине представници локалних и међународних институција, локалних власти, представници верских заједница и цивилног друштва.

Опрема: Стање ствари

(КоССев, 3. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар