Александар Вучић: Никад нисмо били даље од компромиса за КиМ

Када неко каже да је за њих завршена прича о ЗСО, коју је требало да испуне пре осам година, а да при том чујете благе тонове из ЕУ, питате се шта би било да смо ми то рекли, рекао Вучић

Александар Вучић (Фото: Бета/Е. В.)

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да Србија нема бољи пут од европског, иако се, каже, наша земља на путу за чланство у ЕУ суочава са двоструким аршинима када је реч о испуњавању услова.

Вучић је тако одговорио на питање медија да ли му тешко пада чињеница да су наше суседне земље, попут Хрватске, Бугарске и Румуније, постале чланице ЕУ без испуњавања свих услова, док се на другој страни Србија уцењује Косовом и Метохијом и другим темама.

Вучић: Никад нисмо били даље од компромиса за КиМ

Никада нисмо били даље од компромисног решења по питању КиМ и то најмање захваљујући српској кривици, изјавио је данас председник Александар Вучић.

„Ја ћу дати све од себе да и Влада Србије и сви који у разговорима учествују дају све од себе да се приближимо компромисном решењу. Иако, како ми то сада изгледа – готово да никада даље од компромисног решења нисмо били”, рекао је Вучић на састанку Националног конвента о ЕУ.

Истакао је да је то најмање „захваљујући” Србији и српској кривици, осим, каже, ако неко не мисли да би требало да само признамо независност Косова и да кажемо да нас баш брига за српски народ и да ли Србија нешто треба да добије.

Вучић је додао да су услови у разговорима око КиМ врло тешки.

„Јер, када неко каже да је за њих завршена прича о ЗСО, коју је требало да испуне пре осам година, а да при том чујете благе тонове из ЕУ, питате се шта би било да смо ми то рекли и урадили. Али, за њих (Приштину) ћете увек да чујете оправдање. Да ми нешто нисмо испунили седам или осам година, боље да не говорим какве би биле последице”, рекао је Вучић.

На то смо, констатује, навикли, јер шта год Приштина да уради, они који су створили тзв. независно Косово, биће на њеној страни, те поручује да ми морамо тога да будемо свесни, да разумемо своју позицију, чувамо своје интересе и инсистирамо на дијалогу, да гледамо како ода сачувамо људе.

Вучић је рекао је сада 95.000 Срба на КиМ, те да је мањи пад у одласку људи са Космета него икада, што значи да је, посебно на северу, обезбеђена сигурност за грађане.

Покрет за одбрану КиМ: Александар Вучић умањује број Срба на Косову и Метохији

„Али, свеједно, то је живот од данас до сутра, не само за људе на КиМ, већ и за Београд, Приштину, Тирану, све нас… Нико не зна шта доноси следећи дан и јутро”, констатовао је он.

Подсетио је да су 22 од 27 земаља ЕУ признале Косово, а са друге стране има земаља у свету које га нису признале и штите наша политичка права и чувају интегритет у Савету безбедности.

Због тога не можемо и не смемо да им окренемо леђа, иако су, каже, неке од њих повређене што, упркос томе, истрајавамо на нашем ЕУ путу, јер је будућност Србије у европској породици народа.

У тој нимало лакој ситуацији, истиче, успели смо да отворимо врата први пут у Вашингтону.

„Не мислим да су потписани споразуми нешто што ће решити све проблеме на свету, али су важни јер су пружили прилику да убудуће можемо да закуцамо на врата сваком сенатору и Белој кући, што до јуче нисмо могли. Позиција Србије је поправљена”, рекао је Вучић.

Додао је да Србија и са Русијом и Кином има добре односе.

Истакао је да су за Србију важне регионалне иницијативе, јер смо сви ми овде „мали” и увек су сви користили наше сукобе, на Западном Балкану.

„Односи у региону су важнији од других, зато морамо да покушамо да говоримо по значајном делу питања јединственим гласом и тиме ће наша снага у Европи и другим местима бити неупоредиво већа. Надам се да ћемо успети и волео бих да нам за то буде потребно много мање година”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Додик је у праву, у БиХ су два лидера оголила однос према Србији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да двојица лидера у БиХ показују шта мисле о Србији и Србима и да за њих територијални интегритет Србије никада ништа није значио.

Упркос томе, рекао је Вучић новинарима, Србија неће мењати своју политику према БиХ, али нема никакву потребу да правда и објашњава своју позицију и политику најуспешније земље у региону.

„Не морам више ни да говорим онако како би изгледало да им се стално због нечега правдам јер су они својим понашањем јасно рекли Србима рекли шта мисле о њима, и Србима у Србији и Србима у БиХ. И можда је у том смислу Додик у праву да је добро да маске падну и да сви оголе своје политичке ставове и да видимо ко шта стварно и искрено мисли”, рекао је Вучић.

Тако је прокоментарисао изјаву Додика, након захтева Жељка Комшића за расправу о независности Косова, да је Комшић урадио феноменалну ствар за Србе јер ћемо коначно имати одлуку о непризнању.

Ивица Дачић: Комшић четнички унук кога су муслимани изабрали да заступа Хрвате

„По питању БиХ, увек сам говорио о неопходности поштовања територијалног интегритета БиХ, али када имате двојицу од тројице челника БиХ који сладострасно мирно и отворено говоре о томе како су за признавање независности Косова”, каже председник Србије.

„Онда вам они у сваком тренутку показују шта мисле о вашој земљи и да за њих територијални интегритет Србије никада ништа није значио. Хвала им на томе што су то показали, да бар немам никаквих моралних обавеза да морам да реагујем и да понављам ствари које сам хиљаду пута поновио”, навео је Вучић, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Вучић је узурпатор власти и његова политика се може окарактерисати као велеиздаја. Од Бриселског споразума, отворене намере да се српска земља „размењује“ за српску земљу, изјава да ми на Косову ништа немамо док нас уцењују и дају непристојне понуде због тога што немамо, до школских програма у којима се уводе срамне неистине о нашој историји, дозвољавање позоришних представа које нас представљају геноцидним нароом у режији његовог пријатеља Сороша до и недавног пута у Америку са групом некомпетентних људи и потписивања докумената. При томе нас удаљава од Русије која у ствари више од наше власти заступа интересе Србије и чешће помиње резолуцију 1244 која изгледа смета нашем вођи и Кине која преузима водећу улогу у свету у подручју технологије и привреде. Све то указује да смо ми окупирана земља која добија власт по жељи западних сила. Али, свет се мења и ова понижавајућа власт ће отићи на сметлиште историје.

  2. Poznato je ko je ubijao srbe i 90tih i dan danas to radi, s nerješenom likvidacijom ivanovića ali zato nema litija na kosovu

Оставите коментар