Драган Бисенић: Тони Блер, кључни човек „Аврамовог споразума“

Дневник „Израел хајом“ обелоданио да је управо Тони Блер имао кључну улогу у склапању споразума између Израела и Уједињених Арапских Емирата

Тони Блер (Фото: Center for American Progress)

Многи су се зачудили упадљивом присуству бившег британског премијера Тонија Блера на церемонији потписивања „Аврамовог споразума“ 15. септембра у Вашингтону које је појачавало нескривено интересовање медија и штампе тога дана за њега.

Неколико дана пре потписивања споразума израелски дневник „Израел хајом“ обелоданио је да је управо Тони Блер имао кључну улогу у склапању споразума између Израела и Уједињених Арапских Емирата. У разговору који је вођен, Блер је и сам то потврдио.

Односи између Израела и Емирата почели су да се отопљавају 2015. Наиме, 2010. убијен је у Дубаију Хамасов шеф логистике Махмуд ал Мабхух, што је изазвало огорчење Емирата. Прекинули су сваки дотадашњи контакт са Израелцима којима су до тада веровали и одржавали тајне контакте и издали потерницу за 33 агента Мосада за које су сумњали да су извели акцију.

Афера је нанела велику штету Мосаду јер је била откривена његова тактика, а не малом броју претило је хапшење. Нестало је и послова који су вођени годинама.

Промене су почеле да се назиру након Нетанијахуовог јавног разлаза са америчким председником Бараком Обамом 2015. и његовом обраћању америчком Конгресу у марту те године, када се обрушио на нуклеарни споразум са Ираном и није посетио Белу кућу.

Вашингтон: Израел, УАЕ и Бахреин потписали споразум о успостављању дипломатских односа

Тони Блер је био тај који је уочио могућност сарадње на основи заједничких погледа. Када се повукао с места британског премијера 2007, изјавио је да је његов животни сан да склопи мир на Блиском истоку. Убрзо је добио прилику за то када је изабран за изасланика земаља блискоисточног „квартета“ – САД, Русија, УН и ЕУ. Оставку је поднео 2015. Тада је дошао до јасног закључка: „Дуго сам мислио да је цела ствар у томе да прво морате да постигнете мировни споразум „између Израела и Палестинаца“, а затим отворите односе између Израела и арапског света… Али, морао сам да је окренем наглавачке и учиним обрнуто. Снажно верујем да неће бити решења за палестинско питање уколико не буде пуне сарадње и учешћа арапског света“, изјавио је Блер за „Израел хајом“ уочи потписивања „Аврамовог споразума“.

Када се ослободио званичних и официјелних притисака, почео је да води процес према својим погледима. Слична еволуција дешавала се и код Нетанијахуа који је све више веровао да су арапске земље те које треба да „приведу“ Палестинце к миру. Блер је обилазио арапске државе и уочио да су Емирати најприступачнији да саслушају ове предлоге. Али, требало је прво да се реши „афера Мабхуд“.

Да би се она окончала, Нетанијаху је одредио свог поверљивог човека, адвоката Јицака Молча, који је почео редовне и тајне сусрете с једним од министара кога је одредио Мохамед бин Зајед. Прво су се срели заједно с Блером 2015. у Лондону, а онда су почели редовне сусрете од Кипра до Абу Дабија.

Паралелно са неговањем дуготрајне везе на челу са шефом Мосада Јоси Коеном, Трампов тим је успешно ускочио из сенке у овај воз преко потцењеног Џареда Кушнера који је понудио амерички зачин целом овом послу – авионе Ф-35 које су Емирати жарко желели.

Потписивање „Аврамовог споразума“ (Фото: Бела кућа)

Пут је отворен 2016. када је Молчо успео да приволи Емирате да скину потерницу Интерпола са Мосадових агената. Сусрети емиратског министра кога је за преговоре одредио Мохамед бин Зајед почели су после 2016. да укључују и премијера Нетанијахуа, па су с Кипра пребачени у Нетанијахуову резиденцију у Јерусалим.

Мало после тога почели су и телефонски разговори Нетанијахуа и Мохамеда бин Заједа, који су временом постајали све чешћи о свим питањима, од међународних питања до лова соколовима у пустињи. Блер је изјавио да је Бин Зајед „човек са изузетним политичким и лидерским талентом“.

Што су више били у контакту, бивало је све јасније да деле сличне погледе на свет и међународне проблеме.

Када је Нетанијаху последњих година говорио да он изражава погледе и других регионалних лидера о Ирану, мислио је на Бин Заједа, али не само на њега. Не мање важни били су и погледи емиратског престолонаследника о будућности региона и потреби модернизације како би се решили проблеми младе, незапослене генерације на Блиском истоку.

Током 2018. Нетанијаху је два пута посетио Абу Даби израелским летелицама које су прелетеле саудијски ваздушни простор. Имајући у виду блискост Мохамеда бин Заједа и саудијског престолонаследника Мохамеда бин Салмана, јасно је да је Ријад знао ко је у тим летилицама. Саудијски престолонаследник убрзо је постао саговорник у дијалогу.

Израелски премијер и емиратски престолонаследник срели су се на неколико сати и одмах успоставили блиске и пријатељске односе. За време посете Абу Дабију, Нетанијаху је обишао град иако је време посете било изузетно кратко.

Блер наглашава да су два фактора била неопходна како би се постигао споразум. „Први је стварање политичког оквира за дискусију. Постоје, наравно, безбедносни разлози, зашто је важно да сарађују Израел и арапске државе. Они се суочавају са екстремистичком претњом, шиитском коју подржава Иран или сунитском од стране Муслиманске браће преко читавог спектра различитих група. Заједничка идеја о безбедности је суштински део дискусија“, рекао је Блер. Али, политички оквир није био довољан.

„Требало је да односи са Израелом буду приоритет. Друга ствар која је била неопходна били су практични кораци у деловању. Ти практични кораци су се чинили током година и садржавали су стварање поверења, уверења да могу да одржавају поверљиве састанке, да отворено разговарају. То је био посао свих ових последњих година“, објаснио је Блер.

Ипак, стварни пробој догодио се када се створила могућност да Израел одложи анексију долине Јордана и насеља у Јудеји и Самарији, а заузврат добије нормализацију са Емиратима, наводи Блер.

Али, није само опасност од Ирана „спојила“ Израел и Емирате. Реч је била о развоју региона, економији и култури. Блер хвали Нетанијаху као „изузетног човека“, а за Емирате наводи да није само „краљевски двор био на страни споразума, него и нижи службеници који су радили на њему“. После споразума о нормализацији, пет састанака делегација Израела и УАЕ било је посвећено космичким програмима. Принц престолонаследник Мохамед бин Зајед је снажни присталица науке и технологије, а у томе му је Нетанијаху одговарајући саговорник. Реч је о питањима будућности која надилазе само регионални значај.

Како је написао у уводнику за израелски дневник „Харец“, Блер сада очекује напредак на „палестинском фронту“.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 2. 10. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар