Томас Шиб и Томазо Витале: НАТО ће наставити да помаже Србији у уништавању опасне муниције и наоружања

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб рекао да је ово конкретан пример користи блиског партнерства Србије и НАТО-а

Фото: Данас

Немачки амбасадор у Србији Томас Шиб и шеф НАТО војне канцеларије у Београду Томазо Витале обишли су данас Технички ремонтни завод Крагујевац (ТРЗ) и поручили да ће НАТО наставити да помаже Србији у одлагању и уништавању опасне и застареле муниције и наоружања, што ће земљу учинити безбеднијом.

Како је саопштено из Канцеларије НАТО за везу у Београду, ТРЗ је главни српски погон за одлагање неупотребљиве и опасне муниције. Његови капацитети и услови безбедности на раду су вишеструко побољшани донацијама и заједничким радом Србије и НАТО-а, од чега најдиректније користи имају држава, радници Завода и становници тог краја.

Завод је већ добио значајну помоћ НАТО агенције за подршку и набавке (НСПА) финансирану новцем из Поверилачког фонда НАТО-а.

„Србија поседује велике залихе застареле и нестабилне муниције која може представљати велики ризик не само за храбре раднике у Крагујевцу, већ и за грађане и животну средину“, навео је шеф НАТО војне канцеларије за везу у Београду бригадни генерал Томазо Витале.

Он је истакао да „овај пројекат помаже да се учврсти дугорочна стабилност и безбедност у региону“.

„НАТО и његове чланице су пружили финансијску помоћ која је допринела осавремењивању капацитета овог постројења и омогућила сигурност њених запослених, тако што је смањен ризик од случајних експлозија опасне и застареле муниције, као што се дешавало у прошлости“, рекао је Витале.

Међу бројним НАТО чланицама које су финансијски допринеле модернизацији постројења у Крагујевцу истиче се Немачка као највећи донатор пројекта који спроводи НСПА.

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб рекао је да је ово конкретан пример користи блиског партнерства Србије и НАТО-а.

„Као кроз много других пројеката, и кроз овај Немачка жели да пружи подршку Србији и њеним грађанима. Моја земља, као чланица НАТО-а, посвећена је помоћи државама Западног Балкана да безбедно складиште своје наоружање и да на оптималан начин униште неупотребљиву и опасну муницију. То је добро за Србију и добро је за читав регион“, рекао је Шиб.

Пројекат помоћи Техничком ремонтном заводу Крагујевац има за циљ безбедно одлагање 1.300 тона муниције. Пројекат је започет 2016. године, а за који НАТО савезници издвајају 5,6 милиона евра.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 2. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар