Генерал Ник Картер: Велика Британија да промени начин размишљања како би обуздала „ауторитарне противнике“

Начелник штаба одбране Велике Британије представио концепт у коме се истиче да је потребно водити борбу „испод прага рата“

Генерал Ник Картер (Фото: Defence Synergia)

Начелник штаба одбране Велике Британије Ник Картер представио је план „политичког ратовања“ против њених наводно „ауторитарних противника“, а истовремено је оптужио Русију да редовно користи сајбер и информационе нападе против својих противника. У Картеровом саопштењу објављеном на сајту Владе Велике Британије стоји:

„Наши ауторитарни противници третирају стратешки контекст као трајну борбу у којој се користе и невојна и војна средства, која нису ограничена никаквом разликом између рата и мира. Ти режими сматрају да су они већ увучени у интензивни сукоб, који је претежно политичког карактера, пре него кинетичког. Њихова стратегија ‘политичког рата’ усмерена је на подривање јединства, економске, политичке и социјалне стабилности и на борбу за стратешку премоћ у кључним регионима света“

Међу земљама које наводно користе такве методе Картер је навео Русију, Кину, Северну Кореју и Иран.

„У последњих неколико година, Русија је редовно користила сајбер и информационе нападе против својих противника. Упечатљиви примери укључују финансијски и енергетски сектор Украјине 2017. године и Организацију за забрану хемијског оружја 2018. Иран и Северна Кореја следе тај пример“, тврди начелник штаба одбане Велике Британије.

У саопштењу Картер истиче да Велика Британија треба из корена да промени свој начин размишљања како би обуздала „ауторитарне противнике“. Он је представио концепт у коме се истиче да је потребно водити борбу „испод прага рата“, како би се противницима ускратила могућност да постигну циљеве у стратегији „свршеног чина“.

Поред тога, Картер предлаже да се фокусирају на формирање савеза и јачање сарадње.

Русија је више пута одбацивала оптужбе о покушајима да утиче да демократске процесе у другим земљама.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 1. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар