Гардијан: Америка намеравала да отрује Асанжа

Предложено је да се врата амбасаде Еквадора оставе отворена како би могло да се уђе унутра и киднапује или отрује Асанж, рекао на суду Дејвид Моралес

Ухапшени Џулијан Асанж са стиснутом песницом док га спроводе у суд (Фото: Бета/АП)

Америчке специјалне службе планирале су да отрују или киднапују оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа, пише британски лист „Гардијан“.

О детаљима операције испричао је бивши запослени у приватној компанији за обезбеђење „UC Global“, са којим је америчка обавештајна служба разговарала о начинима да га се реше. Он је, наиме, био сведок у случају Асанжовог изручења.

Према писању листа, тај запослени је рекао да су америчке специјалне службе 2017. године предложиле шефу „UC Global“-a Дејвиду Моралесу да предузме „радикалније мере“ против Асанжа.

„Предложено је да се врата амбасаде Еквадора оставе отворена како би могло да се уђе унутра и киднапује или отрује Асанж“, рекао је он на суду.

Поред тога, руководство компаније је наложило запосленом да инсталира нове камере у дипломатској мисији, које би, за разлику од претходних, имале и звук.

Моралес је, како је рекао, захтевао да камере могу да сниме пренос уживо и објаснио да је то неопходно како би „пријатељи у Сједињеним Америчким Државама“ могли у реалном времену да виде и чују шта се дешава у амбасади. Он је, како наводи лист, запосленом послао документ са детаљним упутствима како то да уради.

Извор: Гардијан

„Очигледно је да је документ обезбедила трећа страна, а то је, према мишљењу сведока, била америчка обавештајна служба“, рекао је Асанжов адвокат Марк Самерс.

„Гардијан“ пише да је бившем запосленом у компанији обезбеђена анонимност како му живот не би био угрожен.

Случај „Асанж“

Џулијан Асанж оптужен је за сексуално узнемиравање и силовање у Шведској 2010. године, због чега се од јуна 2012. крио у Амбасади Еквадора у Лондону због страха од изручења овој скандинавској земљи. Ујутро 11. априла 2019. године Асанж је притворен на захтев Сједињених Америчких Држава. Суд у Лондону прогласио га је кривим за кршење услова кауције и осудио га на 11 месеци затвора. Саслушања о изручењу почела су 2. маја.

Америчке власти су крајем маја саопштиле да су Асанжа оптужиле за 17 епизода кршења закона о шпијунажи и откривању тајних информација. Он је раније оптуживан за заверу у циљу хаковања компјутера. У случају изручења Сједињеним Америчким Државама, Асанжу прети казна од 175 година затвора.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 30. 9. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading