Данас: Телекому од Народне банке Србије 100 милиона евра на „зајам“

Одмах пошто је Телеком Србија издао корпоративне обвезнице, Народна банка Србије је, од банака које су их купиле, откупила половину емисије, сазнаје „Данас“

Народна банка Србије (Фото: gerila.rs)

Национални телекомуникациони оператер Телеком Србија крајем прошле недеље емитовао је корпоративне обвезнице у вредности 23,5 милијарди динара (око 200 милиона евра), што су прве обвезнице које је нека домаћа компанија издала од када су пролетос корпоративне обвезнице уврштене у пакет помоћи привреди у борби против кризе изазване корона вирусом, подсећа „Данас“ и додаје да нас је о томе, изненађујуће, обавестила Народна банка, а не сам Телеком.

У саопштењу НБС се наводи да су обвезнице петогодишње, у динарима и са каматном стопом од 3,97 одсто, коју чини збир тромесечног белибора и марже од 2,95 одсто.

Према сазнањима „Данаса“, четири пословне банке су купци ових петогодишњих обвезница, а како незванично сазнаје тај дневни лист од упућених у трансакцију, Народна банка је од њих већ откупила корпоративне обвезнице Телекома у вредности од око 100 милиона евра.

„Данас“ током јучерашњег дана, међутим, није добио одговор НБС на питање у вези са тим откупом.

Телеком Србија (Фото А. Васиљевић)

Горан Радосављевић, професор на ФЕФА, за „Данас“ истиче да је добро што је нека компанија емитовала обвезнице, али „на несрећу то је државна компанија“, и та је мера намењена као помоћ у борби против ковида.

„Не знамо ко је купио обвезнице. Иако се ради о државном предузећу и у коме смо сви ми акционари, нема транспарентности. Не знамо шта ће бити даље са тим обвезницама. Питање је да ли их је неко купио само да премости док их не откупи НБС кроз примарну емисију. Јесте да то раде и друге земље, али код интервенција ЕЦБ тачно се зна од кога се купује. Даље, ако је НБС откупила обвезнице, да ли их је купила по дисконтном или по цени купона. Ако није са дисконтом, зашто би их уопште куповала“, пита се Радосављевић.

Ако је НБС откупила обвезнице, онда је то de facto државна помоћ, мада не недозвољена, додаје Радосављевић.

НБС наводи, у одговору Н1, да је откупљени износ ближи трећини емисије, да су обвезнице откупљене по потпуно тржишним условима, а да су емитоване у динарима, не у еврима.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 30. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар