Командант Кфора Микеле Ризи: Формирање ЗСО контроверзно питање

Командант мировне мисије НАТО на Косову оценио као питање које носи одређени ризик тачку у бриселском дијалогу која се односи на формирање Заједнице српских општина

Генерал-мајор Микеле Ризи са италијанским министром спољних послова Луђијем ди Мајом, Приштина, фебруар 2020. (Извор: КоССев)

„Веома контроверзна тачка у дијалогу је везана за формирање заједнице општина у којима су Срби већинско становништво и каква ће јој функција и извршна моћ бити додељена“, рекао је Микеле Ризи на конференцији Фондације НАТО одбрамбеног колеџа у Риму.

На конференцији о европској и евроатлансткој интеграцији држава Западног Балкана, Ризи је казао да је „више представника косовских Албанаца упозорило на ризик од ‘боснизације’ Косова“ и додао да би то „могло да угрози државни ентитет Косова“, преноси Радио Слободна Европа.

Ризи је навео да је вашингтонски споразум лидера Србије и Косова од 4. септембра помогао у стварању повољног тренутка за изградњу поверења између две стране.

„Споразум у 16 тачака свакако представља корак напред у нормализацији економских и трговинских односа и подстицај активностима ЕУ“, рекао је Ризи.

Додао је да КФОР чини све у циљу спречавања да косовско питање постане замрзнути конфликт, али да „ризик постоји“.

Данашњи састанак стручних тимова Србије и Косова у Бриселу, ЕУ је одложила због ризика од корона вируса. Питање ЗСО, иако првобитно најављено као тема састанка, скинуто је са дневног реда пре отказивања сусрета.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 29. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар