Хашим Тачи: Некоме је сметао вашингтонски споразум у јуну

Зашто разговарати са Србијом о нашој територији унутар Косова. То је рак за државу Косово, упозорио Хашим Тачи

Хашим Тачи (Фото: АП/Бета)

Председник привремених институција из Приштине Хашим Тачи изјавио је да је некоме сметала могућност постизања споразума у јуну у Вашингтону и да је због тога објављена оптужница Специјалног суда против њега.

„Једна ствар је тачна, некоме је сметало да се постигне споразум у јуну у Вашингтону”, рекао је Тачи у емисији „Пресинг” на приштинској телевизији Т7, преноси Косово онлајн.

Према његовим речима, он није знао да ће га позвати Специјални суд у Хагу, и додао да је спречавање његовог пута у Вашингтон било изненађење.

Такође је рекао да је о оптужници сазнао из медија када је изашао из авиона.

„У тим околностима не бих себи дозволио да наставим, јер су порука и сусрет изгубили смисао и значење. Чуо сам из медија када сам изашао из авиона”, тврди Тачи, преноси Танјуг.

Тачи је рекао да га тужиоци Специјализованих већа нису питали за трговину органима, Жутој кућу и било каквом убиству, иако су прве две оптужбе основа Специјалног суда.

„Нису ме питали ни за једно убиство”, додао је Тачи.

Он је прокоментарисао споразум који су у Белој кући потписали Београд и Приштина и оценио да ће врхунац споразума бити узајамно признавање. Тачи каже и да је „признање Израела историјско”.

Споразуми потписани у Белој кући

Он је рекао и да никада није разговарао о размени територија, већ само о припајању Прешева Косову.

„Желим да се Прешево припоји Косову, али било је много приче о томе на Косову о Белој кући”, казао је и упитао где су ножеви над мапама о којима је лидер Самоопредељења Аљбин Курти говорио.

Како је навео, они који су говорили о ножевима и подели треба да се извине људима.

Тачи је рекао да је Вашингтон постигао оно што други годинама нису могли, јер нису имали идеје и моћ.

Додао је да је споразум готово исти као што је раније договорен, али да ипак постоје неке разлике.

„Догодила се једна измена. У приликама у којима смо тада били, увели смо тачку да обе стране раде на узајамном признавању. Боли ме што ове тачке више нема. Пропустили смо сјајну прилику. Остале тачке су оне које долазе из Берлинског процеса попут Мини Шенгена. Тачка споразума о Газиводама је контроверзна, али добро је што је неко одлучио да је пошаље Уставном суду, јер ће ово разјаснити ствари”, рекао је Тачи.

(Политика, 24. 9. 2020)

ЗСО значи Република Српска унутар Косова

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да би стварање Заједнице српских општина (ЗСО) на Косову била велика грешка и покретање „распада државе изнутра“.

„Заједница значи Република Српска на Косову без признања“, рекао је он за телевизију Т7 и додао да је „велика грешка“ ако се у Бриселу сада расправља о ЗСО.

„Није да замерам некоме. Зашто разговарати са Србијом о нашој територији унутар Косова. То је рак за државу Косово. Нико на косовском тлу нема право да разговара о Заједници“, рекао је Тачи.

Он је рекао и да не верује да у косовској Скупштини постоји посланик који ће гласати за Заједницу.

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак је раније данас навео да ЗСО неће бити на дневном реду састанка у понедељак у Бриселу, јер једна страна још није спремна за расправу, преноси Косово онлајн.

Формирање Заједнице општина са српском већином предвиђено је првим Бриселским споразумом из 2013. постигнутом у дијалогу Београда и Приштине. Конкретни детаљи су даље усаглашени принципима, односно општим елементима, споразумом из 2015. године.

Међутим, Уставни суд Косова је децембра 2015. године утврдио да принципи о ЗСО нису у потпуности усаглашени са Уставом Косова, али, како су додали, то би се могло ускладити законским актом Владе Косова и Статутом о Заједници, подсећа Косово онлајн.

Питање формирања ове заједнице је изазвало жестоке расправе и масовне протесте на Косову 2016. године.

Питање ЗСО је поново покренуто 7. септембра ове године, у оквиру дијалога на високом политичком нивоу који воде председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Авдулах Хоти.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 25. 9. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар