Руска амбасада у САД: Блокирање налога Спутњика на Фејсбуку ─ цензура

Закључак сам по себи сугерише да је непожељно да корисници из Русије разговарају о наведеним темама. Ово је цензура, истакла је руска амбасада у Вашингтону

Фото: Фејсбук страница Руске амбасаде у САД

Руска амбасада у САД оптужила је компанију Фејсбук за цензуру у вези са блокирањем бројних налога, назвавши „апсурдним“ примере попут инфографике Спутњика о Јужним Курилским острвима, за које друштвена мрежа наводи да крше њену политику.

„Ако Фејсбук сумња у руску припадност инфографике Спутњика о Јужним Курилским острвима, то значи да администрација доводи у питање одлуке Јалтске конференције из 1945. године и резултате Другог светског рата. То личи на ревизионизам (или реваншизам)“, саопштила је амбасада путем Фејсбука.

Дипломате су набројале теме уклоњених налога, које су укључивале протесте и изборе у Белорусији, политику Русије и Украјине, односе Русије и НАТО-а и Русије са суседним земљама, као и критику америчке спољне политике.

„Закључак сам по себи сугерише да је непожељно да корисници из Русије разговарају о наведеним темама. Ово је цензура“, истакла је руска амбасада.

Дипломатска мисија позвала је администрацију друштвене мреже да престане да избегава конструктивну комуникацију са руским властима и да успостави нормалан дијалог о питањима од интереса за обе стране.

„Фејсбук је престао да буде простор за слободну размену информација за руске кориснике. Постоји дискриминација“, закључила је амбасада.

Подсетимо, компанија Фејсбук блокирала је у четвртак три групе налога из Русије због, како је наведено, кршења њихове политике. Укупно је уклоњено 214 налога, 35 страница, 18 група на Фејсбуку и 34 налога на Инстаграму.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 25. 9. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар