Будва: Царевић изабран за председника општине

Ми смо ти који волимо Црну Гору, сачували смо нашу цркву, поручио Марко Бато Царевић након именовања

Марко Бато Царевић (Фото: Вијести/Вук Лајовић)

Марко Бато Царевић (Демократски фронт), нови је предсједник Општине Будва у наредном четворогодишњем мандату.

За његов избор гласало је 13 одборника коалиције „За будућност Будве“ и шест одборника Демократске Црне Горе.

Уздржани су били Царевић и одборници Грађанског покрета УРА Блажо Рађеновић и Социјалдемократске партије (СДП) Петар Оџић.

Сједници није присуствовало 11 одборника коалиције „За Будву! За Црну Гору – ДПС, СД, ЛП, Црногорска“.

Прије избора Царевића, одборнички сазив поништио је одлуку Скупштине општине од 27. јуна, којом је Никола Дивановић (ДПС) гласовима одборника Демократске партије социјалиста (ДПС), Социјалдемократа (СД), Црногорске и Стевана Џаковића именован за предсједника Општине.

Царевић је управљао Будвом и од јануара 2019. до јуна 2020, када је одлуком нове одборничке већине окупљене око ДПС смијењен.

Захваљујући се на избору, Царевић је поручио да ће нова власт наставити домаћински да ради како би ријешили нагомилане проблеме и тешку финансијску кризу у коју је град увела ДПС власт.

„За мене то представља велику одговорност да у наредне четири године радим у најбољем интересу свих грађана и сваког дана ћу се трудити да оправдам огромно повјерење које ми је избором указано. Прије свега желим да се захвалим свим грађанима који су учествовали на локалним и парламентарним изборима и што су показали истрајност и одговорност да у веома изазовном тренутку за Будву а и за Црну Гору оловком освојимо демократију. Рекордна излазност на овим изборима показала је да ово нису били још једни обични избори“, поручио је Царевић након именовања.

Политичка корупција и локални државни удар

Како је истакао „ово је био својеврсни референдум на којем смо бирали између диктатуре, заробљених институција и интереса неколицине са једне стране и слободе, демократије и владавине права са друге стране“.

„Иако су изборни услови били упитни, а изборни амбијент отежан из много разлога, грађани су положили тест демократије и желим да честитам свима на мирном и достојанственом понашању у изборном дану. Уједно, свим учесницима избора честитам на оствареном резултату, а одборницима у новом сазиву скупштине честитам избор на јавну функцију уз зељу да своју дужност обављају у најбољем интересу грађана и свеопштем развоју града. Изборни резултати показали су да грађани Будве вјерују у домаћински, поштен и одговоран однос према њима, због чега ћу наставити да радим у том правцу“, нагласио је Царевић.

Према његовим ријечима, дешавања која су услиједила уочи ових избора у Будви остаће упамћени као свједочанство једног ружног и нечасног дјеловања политичке опције која је мислила да силом може да дође на власт и да силом може да је задржи.

„Политичка корупција и локални државни удар који се десио у Будви погазио је Устав и све законе ове државе. То су урадили они који су се позивали на државу и бранили је од нас који смо се борили за демократију и слободу свих. Вријеме је показало да смо ми ти који волимо Црну Гору и који смо се изборили за владавину права, за слободу мишљења и слободу изражавања. За мене лично, највећа побједа на овим изборима је у томе што смо одбранили наше светиње. Нисмо дозволили да нам прекрајају наш духовни и културни идентитет и успјели смо да сачувамо нашу Српску православну цркву (СПЦ)“, поручио је Царевић.

Храмови, цркве и манастири неће доживјети судбину општина

Истакао је да „наши храмови, цркве и манастири сада сигурно неће доживјети судбину наше Општине када су нас пендрецима, сузавцима и шок бомбама истјерали напоље и свргли са власти“.

„Ово нека буде за наук за будућа времена да се нешто овако више никада не понови. Да више никада жеља за власт не надвлада разум, да безумље не надвлада пристојност, да политика не надвлада духовност. Ми у Будви и Боки смо увијек држали до своје вјере, до своје традиције, до свог поријекла и није било те силе која нас је могла натјерати да другачије поступамо. Ово је велика побједа оних више стотина хиљада људи који су последњих шест мјесеци учествујући на литијама себе уградили у свету одбрану наших светиња. Велику захвалност желим да упутим свима онима који су 60 дана били заједно са нама свакодневно испред зграде општине када је полиција и неидентификовано обезбјеђење бранило да ми као легитимни и легални функционери обављамо своју дужност. Ово није била борба за фотеље већ борба за изборну вољу грађана и борба за демократију. Ми се нисмо борили за привилегије већ за право да се власт формира на основу слободне воље грађана, а не на основу политичке корупције“, казао је Царевић.

Сматра да је Будва дала замајац промјенама у читавој Црној Гори.

„Бакља слободе коју смо запалили у Будви проширила се широм Црне Горе јер смо показали одлучност, мудрост и храброст. Обећали смо да нећемо посустати пред репресијом, хапшењима и прогоном. Обећање смо испунили и данас пред грађанима стојимо уздигнутог чела, спремни да радимо у најбољем интересу свих, а посебно у интересу наше дјеце која заслужују боље друштво него што је данас. То ће бити наша најважнија обавеза“, нагласио је Царевић.

Планови за наредне четири године

Царевић је поручио да ће у наредном периоду, бити посвећени равномјерном развоју општине, санирању негативних посљедица које је изазвао корона вирус као и опоравку туризма.

„У првом кварталу у нашем фокусу биће доношење плана опоравка привреде кроз брзо враћање пословних функција и минимизирању губитака будванске привреде. Посебно ћемо улагати у пољопривреду и рурални развој и акценат ставити на развој сеоског туризма како би смо обогатили нашу туристичку понуду. У наредне четири године имамо план да кроз изградњу три гараже у градском језгру ријешимо проблем паркирања и гужви и да сачувамо што више зелених површина. Циљ нам је да што прије започнемо изградњу Културног центра „Задужбине Тома и Стане Лукетић“ у близини Старог града чија ће површина износити 3.450 квадрата и који ће бити центар културних дешавања у нашем граду. Од капиталних пројеката, бићемо посвећени изградњи заобилазнице и тунела кроз брдо Топлиш како би смо коначно ријешили проблем саобраћајних гужви као једног од највећих недостатака наше туристичке понуде“, казао је Царевић.

Под лупом документа Дивановићеве администрације

Одборничка већина данас је формирала посебну комисију која ће се бавити провјером документације коју је Дивановићева администрација донијела у протеклих три мјесеца.

Петочлана комисија ће прегледати и провјерити сву документацију која је добијена у периоду од 8. јуна до 24. септембра, те да ли је усклађена са законом и Уставом.

Комисија је дужна да достави извјештај.

Вук Лајовић

Опрема: Стање ствари

(Вијести, 24. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар