Нова препрека за „Северни ток 2“: Бродови који граде гасовод остали без осигурања

У писму се „снажно“ препоручује члановима клуба да „процене и минимизују ризике закључивања уговора са компанијама „Норд стрим 2“ и „Турк стрим“, како би избегли ризик од санкција

Фото: Спутњик/Алексей Витвицкий

Међународна група клубова узајамног осигурања власника бродова (ИГ П&И) одлучила је да не обезбеди покриће за осигурање бродовима који би могли да учествују у изградњи гасовода „Северни ток 2“, наводи се у циркуларном писму дистрибуираном у име свих клубова у групи.

„Члановима сваког клуба је напоменуто да не би требало да постоји никакво покриће за осигурање за бродове укључене у активност која је противзаконита или ће изложити клуб ризику кршења санкција. У светлу директне претње санкцијама осигуравачима које чине амерички Закон о борби против америчких противника путем санкција и Закон о заштити европске енергетске безбедности, клуб неће давати осигурање за активности повезане са пројектима ‘Северни ток 2’ или ‘Турски ток’“, наведено је у документу.

У писму се „снажно“ препоручује члановима клуба да „процене и минимизују ризике закључивања уговора са компанијама „Норд стрим 2“ и „Турк стрим“, како би избегли ризик од санкција.

Проблеми са завршетком „Северног тока 2“

После инцидента с руским блогером и опозиционаром Алексејем Наваљним све су јачи гласови у Немачкој, па и у Европи, који траже обустављање пројекта. Многи, пак, указују и на последице које би конкретно Немачка и компаније учеснице претрпеле због тога. Немачка канцеларка Ангела Меркел сматра да питање Наваљног и пројекат гасовода треба посматрати одвојено.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је у понедељак да Вашингтон ствара коалицију како би омела завршетак изградње гасовода „Северни ток 2“. Он је рекао да Америка сматра да пројекат представља ризик за Европу јер постаје зависна од руског гаса, а претња је и Украјини и све то „дубоко узнемирава многе Немце“.

Раније је амерички Стејт департмент укључио „Северни ток 2“ и „Турски ток“ у пројекте којима могу бити уведене санкције. Према речима  Помпеа, пројектима ће бити уведене ограничавајуће мере које су предвиђене Законом о борби против америчких противника путем санкција.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 23. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags:

1 reply

  1. E sasta ako im smeta severni tok 2 zasto ga jednostavno neminiraju, ili amerikancima u starom anglo saksonskom stilu smeta sto oni nemaju zaradu od protoka gasa. Znaci da njima nesmeta kolicina gasa koja tece prema Evropi, smeta im sto ne skidaju kajmak.

Оставите коментар