Коха: Украјина најавила могућност признања Косова

За нас не постоји паралела између Косова и Крима. То је зато што је случај Косова једно, а случаја Крим друго, рекао украјински заменик министра спољних послова у Тирани

Заменик министра спољних послова Украјине Васил Боднар (Фото: Коха)

Званични Кијев најављује могућност признања Косова као државе. Најаву је упутио украјински заменик министра спољних послова Васил Боднар, који борави у посети Албанији поводом отварања украјинске амбасаде у Тирани. Према речима заменика министра спољних послова Украјине, нема паралела између Косова и Крима, јер су, како он то види, то две потпуно различите ствари.

„Традиционално смо опредељени за територијални суверенитет земље. Ово је наш принцип. Међутим, за нас не постоји паралела између Косова и Крима. То је зато што је случај Косова једно, а случаја Крим друго. У случају Косова имамо земљу коју су признале бројне државе, а у случају Крима говоримо о територији која је силом одузета од стране Русије. Дакле, није тако једноставно. Нисмо формално признали Косово, али ако погледате оно што радимо, доста тога има. Прошле године смо донели одлуку да признамо косовске пасоше. Наш амбасадор овде (Тирана) и амбасадори у другим деловима света добили су упутства да признају ове пасоше и да не ограничавају путовање. Можда полазећи од тако малих корака можемо кренути ка неким резултатима. Не говорим сада о перспективи која је извесна, као нашој формалној позицији. Али овај случај се мора третирати у специфичним околностима у којима јесте“, рекао је Васил Боднар у Тирани, пише Коха диторе.

У јануару ове године, министар спољних послова Украјине Вадим Пристаико је најавио да ће бити отворена амбасаду у Тирани. То је рекао на заједничкој конференцији за штампу са албанским премијером Едијем Рамом, који је уједно и председавајући ОЕБС-а, током његове посете Кијеву. Министар спољних послова Вадим Пристаико такође је рекао да очекује да ће ова година односи Украјине и Албаније “процветати“. Отварање амбасаде Украјине у Албанији остварило се почетком септембра ове године, када је амбасадор Украјине, Володимир Шкуров, предао акредитивна писма председнику Албаније Илиру Мети.

Током ове године билатерални односи између Албаније и Украјине остварили су важан искорак, отварањем албанске дипломатске мисије у Кијеву и отварањем амбасаде Украјине у Тирани. Ови кораци, поводом 27. годишњице дипломатских односа, означили су нови развој у јачању односа и сарадње две земље.

Што се тиче анексије Крима од стране Русије, Албанија је задржала јасну и непоколебљиву позицију у одбрани територијалног интегритета, суверенитета и независности Украјине, у складу са ставом ЕУ и САД.

Опрема: Стање ствари

(КоССев, 24. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар