Марко Ђурић: Споразум из Вашингтона се спроводи муњевитом брзином

САД ће увек штитити стабилност простора на ком улажу, неће моћи лако да се понављају ситуације пре две или три деценије, оценио Ђурић

Марко Ђурић (Фото: Танјуг/З. Ж.)

Долазак представника америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Београд је показатељ да се економски споразум из Вашингтона спроводи муњевитом брзином, каже директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Он је навео да се отварају врата за ново поглавље америчко-српских односа, пре свега у економији.

„САД ће увек штитити стабилност простора на ком улажу, неће моћи лако да се понављају ситуације пре две или три деценије у нашим односима које желимо да избегнемо по сваку цену”, рекао је Ђурић за ТВ Пинк.

Он је нагласио да су економским споразумом, које је председник Србије потписао у Вашингтону, отворена врата Беле куће после 20 година и да су створени предуслови да се са САД-ом вратимо на историјске стазе пријатељства, које је постојало током Првог и Другог светског рата.

Фото: Танјуг/Еван Вучи

„Наша је одговорност према деци да немамо никада за непријатеља једну тако велику земљу, као што је САД”, рекао је Ђурић, пренео је Танјуг.

Како је рекао, долазак представника ДФЦ је добар и важан сигнал, јер долазе непуне две недеље по потписивању споразума у Вашингтону. Подсећа да ће ДФЦ корпорација, која је „тешка” више од 60 милијарди долара, отворити регионалну канцеларију у нашој земљи, која ће покривати регион.

То, како је навео, отвара простор за долазак америчких инвеститора.

Договор из Вашингтона за Београд има неколико важних елемената, сматра Ђурић и додаје да је то отварање канцеларије ДФЦ у Београду, скинуто је са дневног реда признавање такозваног Косова, обезбеђен је једногодишњи мораторијум на чланство Приштине у међународним организацијама.

Веома је важно, како је рекао, што тзв. Косово неће моћи да постане члан Унеска, јер су све гласнији албански историчари који присвајају српске цркве и манастире на КиМ.

Ђурић је рекао да је отварање канцеларије ДФЦ у Приштини била једна од тачака на којој је инсистирала приштинска делегација на састанцима у Вашингтону, али да до тога неће доћи и да ће из канцеларије у Београду бити „покриван” читав регион.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар