Онколог Карол Сикора: Други талас короне није толико смртоносан

Упркос порасту стопе заражених, у Великој Британији и неким другим земљама број хоспитализованих пацијената се не повећава, указује водећи британски онколог

Фото: Бета/ЕПА

Водећи британски онколог Карол Сикора тврди да други талас епидемије вируса корона није толико смртоносан, али да би паника могла да доведе до катастрофалних последица и великог губитка живота.

Сикора је, у ауторском чланку за „Дејли мејл“, навео да разуме страх који је код људи изазвала пандемија, посебно код хроничних болесника, и узнемиреност због прекида уобичајеног начина живота, али је напоменуо да су ти страхови били појачани смерницама британске владе која није следила препоруке стручњака.

Проширени, али несавршени режим тестирања у Великој Британији открио је повећану стопе заразе у многим регионима, која није погубна, али је далеко од идеалног, напомиње Сикора (72).

Карантин као последња опција

Он сматра да би повратак на карантин требало да буде последња опција у Британији, јер би могао да изазове панику и да буде погубан по физичко и ментално здравље људи.

Упркос порасту стопе заражених, у Великој Британији и неким другим земљама, као што је Шпанија, број хоспитализованих пацијената се не повећава. Ипак, питање је да ли ће се овај позитиван тренд наставити, истиче водећи британски онколог.

Сикора је мишљења да је тај сценарио могућ, с обзиром да пацијенти који су тренутно заражени вирусом корона имају благе симптоме и осећају се добро.

Према његовим речима, важније је да млади људи не преносе вирус старијим и особама које су у ризичним групама, него то колико ће се младих заразити короном.

Сикора је подсетио на чињеницу да ниједно дете у Великој Британији није умрло од вируса корона, као и да људи млађи од 50 година у овој земљи имају већу шансу да страдају у саобраћајној несрећи него да умру од последица ковида-19.

Водећи британски онколог је указао и на опасност ограниченог карантина, о којем је говорио британски министар здравља, јер постоји могућност да дође до пораста броја заражених одмах по укидању ове мере, преноси „Блиц жена“.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 20. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар