Београд: Хрватска улица постаје Улица Глинских жртава

Београдске власти донеле су одлуку да се преименује Хрватска у Улицу Глинских жртава као и да се подигну споменици тројици градоначелника

Горан Весић (Фото: Раде Прелић/Танјуг)

Хрватска улица у београдској општини Палилула добиће нов назив: Улица глинских жртава 1941. године – одлучила је данас Комисија Скупштине Града за споменике и називе тргова и улица.

„Покољ у Глини, у Цркви Пресвете Богородице десио се 29. јула 1941. године, када су усташе убиле више од 1.700 људи. Жртве су биле локално српско становништво. Покољ у глинској цркви представља један од највећих усташких злочина који је спроведен пре систематског геноцида у Јасеновцу, Јадовну и Старој Градишки“, пише у прихваћеном предлогу грађана насеља Котеж, пренео је Беоинфо.

Комисија је, саопштено је, прихватила предлоге које је поднео заменик градоначелника Горан Весић „у својству грађанина“: да се подигну споменици некадашњим градоначелницима Бранку Пешићу, Влади Илићу и Милошу Савчићу „на местима која су значајно утицала на њихов живот и рад“.

Заточени у Цркви у Глини

Весић је предложио да споменик Бранку Пешићу (1922-1986), градоначелнику Београда 1964-1974. године, буде испред зграде Општине Земун, на Масариковом тргу.

Образложио је да су у Пешићево време изграђени Палата „Београд“ (Београђанка), ауто-пут кроз Београд с Мостарском петљом и мостом „Газела“, Теразијски тунел, основани су фестивали културе „Фест“ и „Битеф“.

Навео је да је на предлог Пешића Скупштина Града Београда прихватила „план спуштања Београда на реке“, план изградње Београдског железничког чвора и Београдског метроа.

Споменик Влади Илићу (1882-1952) би, по Весићевом предлогу, био прекопута његове виле, у Венизелосовој улици.

За мандата Илића почела је изградња Храма Светог Саве, висећег „Моста краља Александра Карађорђевића“ преко Саве, на чијим је стубовима данас „Мост братства и јединства“ („Бранков мост“).

Градоначелници Београда Бранко Пешић, Влада Илић и Милош Савчић (Фото: Политика/Википедија)

Затим, изграђен је „Мост краља Петра“ преко Дунава („Панчевачки мост“), Београдски сајам, Зоолошки врт, више десетина школа, болница и других јавних зграда, навео је Весић који је Илића назвао „једним од највећих српских привредника и добротвора“.

Како је подсетио, Илић је „умро у највећој немаштини“ те ће, подизањем споменика, Београд „вратити део дуга Влади Илићу, казати ‘Извини!’ за оно што су му учинили неки наши сународници у име Београда и Србије и ‘Хвала!’ за све што је учинио и пружио српском народу, нашој престоници и Београђанима“.

Споменик Милошу Савчићу (1865-1941) биће на углу Булевара кнеза Александра Карађорђевића и Војводе Путника.

Савчић је, навео је Весић, био један од најбогатијих Европљана између два светска рата, а градоначелник Београда кратко – од 1929. до 1930. године, али је за ту једну годину мандата „решио велики број проблема Београђана, као и саме Општине Београд“.

Био је и министар грађевинарства и оснивач Првог српског осигуравајућег друштва.

На Косову је отворио тада један од најмодернијих европских рудника – „Трепчу“, покренуо изградњу пруге Ниш-Књажевац, инвестирао у изградњу комплекса „Дедиње“ и једне стране Кнез Михаилове улице, навео је Весић.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 17. 9. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

10 replies

 1. Ако се зна број уморених/покланих Срба у Глинској Цркви – 1700 – зашто је у
  називу/имену улице изостављен тај број?
  Још чудније је да ти побијени Срби нису канонизовани од СПЦ као 1700
  Мученика Глинских?!

  14
  1
 2. Драган Славнић
  Немојмо претеривати. Назив је сасвим прикладан. Шта би онда требало да буде у називу , рецимо улице Николе Тесле ? . Улица Николе Тесле, великог српског научника, проналазача, потом и држављанина САД, рођеног у селу Смиљану од оца……. Не треба увек тражити длаку у јајету.
  Што се канонизовања тиче у потпуности се слажем, али то иде на адресу СПЦ.

  10
  2
 3. @Зоран
  „Не треба увек тражити длаку у јајету.“?!

  У Београду, и мноgим градовима Србије / Н.Сад, Чачак, Крагујевац…/ и
  Републике Српске /Бања Лука/ постоји Улица 1300 каплара!
  Каква је разлика између назива/имена улице 1300 каплара и предложеног
  назива/имена / с моје стране/ 1700 глинских жртава?
  Ако постоји икава разлика – наведите које су то разлике;
  ако разлике нема, онда се – постидите!
  Нисте у обавези, осим ако то не желите, нећете или не можете!
  У сваком случају – хвала Вам!

  8
  5
 4. @Драган Славнић
  Не разумем чему таква жестина и не видим чега бих се стидео. Како бисте назвали улицу јасеновачких мученика или шајкашких страдалника у Чуругу или жртава новосадске рације или улицу страдалника тузланске колоне….Дали сте само један пример који постоји са бројем а ја могу навести много њих где број не игра суштинску улогу. Уосталом нећу да настављам расправу из пијетета према жртвама , у овом случају Глинских страдалника. Стварно нема смисла.

  7
  3
 5. Напомена, случајно сам Вам дао плус желећи да додирнем минус.

  2
  4
 6. @Зоран

  „Напомена, случајно сам Вам дао плус желећи да додирнем минус.“
  Жеља Вам је испуњена: ја сам уместо Вас додирнуо минус!

  1
  4
 7. Тузла : Српска улица постаје Улица Сребреничких жртава.

  2
  11
 8. Treba promjeniti sva imena ulica u Beogradu koja su posledica bratstva-jedinstva i komunisticke diktature.

  5
  1
 9. Nista me ne cudi u Federacij BiH. Najljepsu ulicu Tuzle su preimenovali u ime i prezime najveceg ratnog zlocinca u BiH.

 10. @Деда Ђоле
  „Тузла : Српска улица постаје Улица Сребреничких жртава.“

  С*С: „@Деда Ђоле постаје ******* @Дидо (Кватерник)“

  8
  1

Оставите коментар