Милорад Додик: Хрватска неће подржати једностране ревизије Дејтона

Српски члан председништва БиХ Милорад Додик састао се у Загребу са највишим представницима Хрватске

Милорад Додик и Андреј Пленковић (Фото: РТРС)

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик разговарао је у Загребу председником Хрватске Зораном Милановићем. Кабинет хрватског председника је после састанка саопштио да Хрватска „неће подржати иницијативе у смеру једностране ревизије Дејтонског споразума које би угрозиле мир и стабилност у БиХ и југоисточној Европи“.

Додик и Милановић су разговарали о ситуацији у Босни и Херцеговини и њеним евроатлантским перспективама, проблемима у спровођењу Дејтонског споразума, као и о положају и правима сва три конститутивна народа, Хрвата, Срба и Бошњака, саопштено је из Кабинета председника Хрватске. У саопштењу се наводи:

„Интерес Републике Хрватске је стабилна и функционална Босна и Херцеговина, као и осигурање једнаких права Хрвата у Босни и Херцеговини, као равноправног и конститутивног народа. Због тога Република Хрватска не може остати пасивна и неће подржати иницијативе у смеру једностране ревизије Дејтонског споразума које би угрозиле мир и стабилност у Босни и Херцеговини и југоисточној Европи. За остварење стабилне и функционалне Босне и Херцеговине важан је наставак дијалога представника сва три народа у БиХ, а чему је Република Хрватска, као пријатељска и суседна земља, спремна дати свој допринос“

После састанка са Милановићем, Додик је разговарао и са председником Владе Хрватске Андрејем Пленковићем, пренеле су „Независне“.

Главна тема разговора била је даљи развој саобраћајног повезивања Хрватске и БиХ, са нагласком на изградњи новог моста код Градишке.

Пленковић је на састанку, како је саопштено из Владе Хрватске, истакао важност повратка прогнаних Хрвата, као и заштите њихове имовине.

На састанку је потврђено да ће траса ауто-пута Бањалука– Приједор ићи алтернативним правцем чиме ће се „заштитити имовина Хрвата на том подручју и избећи рушење њихових кућа“.

Додик и Пленковић су разговарали и о снажнијој привредној сарадњи, улагањима, подршци Хрватске европском путу БиХ и ситуацији на југоистоку Европе, као и о проблему незаконитих миграција, додаје се у саопштењу.

Додик: Мир једина опција, Српска за већу економску сарадњу

Додик је, после састанка са Милановићем и Пленковићем, изјавио да су теме разговора биле привредна сарадња и заједнички пројекти.

„Потребна је већа економска сарадња“, рекао је Додик за РТЛ након састанака.

Додик је коментарисао и изградњу ауто-путева кроз Српску, и истакао да нико нема намеру било шта да руши.

„Када градите ауто-пут, неки од објеката се вероватно морају склонити. Једна од тема била је изградња моста у Градишци. Нико нема намеру ништа да руши. Та је прича завршена пре 25 година. Интервенцијом хрватске заједнице у Модричи смо променили трасу, тако ће бити и у околини Поткозарја“, навео је Додик.

Нагласио је да су многе ствари које се тичу Дејтона промењене, пре свега Хрвата, а онда и Срба.

„Председник Милановић је хтео да се упозна са виђењима. Ја сам примарно за мир и стабилност. Нас политичко Сарајево третира као агресоре. Како ја који сам рођен у Бањалуци могу бити агресор? Моја политика није сецесија“, изјавио је Додик.

Додик је додао да се у БиХ 25 година прави једна неуспешан хибрид.

„Гради га међународни фактор који је управљао БиХ, доносио законе, мењао уставе“, рекао је Додик, пренела је РТРС.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 16. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Занимљиво је да Додик из Загреба шаље врло умерене и помирљиве поруке, док из Београда увек шаље врло радикалне, неретко сецесионистичке изјаве. То додатно сведочи о његовој подређености Загребу и перманентом удару на Београд, који је више пута нагласио да чврсто подржавa Дејтон и БиХ састављену од два ентитета.

  3
  5
 2. Немој им вјеровати Предсједниче. Ништа им немој вјеровати!

 3. На данашњи дан ’95. почела је операција „Уна“, агресија Хрватске на запад Републике Српске. Хрвати, осокољени Олујом и Маестралом, помогнути 5. корпусом ипак нису успјели, а „Уна“ ће остати један од највећих пораза хрватске војске.
  Напад Хрватске војске на Републику Српску преко Двора на Уни према Новом Граду и околини 1995. године снимано камером УН војника данских „миротвораца“: https://www.youtube.com/watch?v=RO-TYCZeOKw&feature=emb_title

  Одбрана западних граница Српске
  „Мисија“ је тв емисија РТРС-а посвећена борцима Војске Републике Српске, истим онима који су рат изнијели на својим плећима и уз огромне жртве одбранили Српску.

Оставите коментар