Авдулах Хоти: Нема економске нормализације без узајамног признања

Никада неће бити Заједнице (српских општина) са извршним овлашћењима, поручио премијер тзв. Косова уочи наставка преговора

Авдулах Хоти (Фото: Велдран Џемај/ЕПА-ЕФЕ)

Kосовски премијер Авдулах Хоти изјавио је да без узајамног признања са Београдом нема потпуне ни економске нормализације, најављујући следећих месеци нова признања једнострано проглашене независности Kосова.

На трибини у Приштини посвећеној дијалогу, Хоти је рекао да без узајамног признања са Србијом нема потпуне економске нормализације. Истакао је да би требало решити проблем настао јер пет држава ЕУ није признало независност Kосова.

„Став је постао јасан на почетку париског самита када је дијалог започео. Споразум мора да буде свеобухватан и легалан. Морамо да имамо споразум који ће једном заувек затворити то питање, тако да проблеме не наследе будуће генерације“, казао је Хоти.

Додао је да на Kосову „никада неће бити Заједнице (српских општина) са извршним овлашћењима“.

Поновио је да су САД и ЕУ у пуној координацији у вези са дијалогом.

Вашингтонски споразум од 4. септембра има два главна елемента. Трампов интерес је да иде брзо напред. Важан део споразума је споразум о узајамном признању између Kосова и Израела“, рекао је Хоти.

Према његовим речима, мораторијум се односи само на поступак пријављивања за чланство у међународним организацијама, али не и на процес припреме.

„Признање Израела није у супротности са споразумом који смо потписали и дошло је 20 минута након потписивања споразума”, казао је Хоти.

Очекује да питања између Београда и Приштине буду затворена за неколико месеци.

„У наредним месецима имаћемо и друга признања. Спремамо се да брзо кренемо како би овај споразум успео. Последње недеље септембра у Приштини ће боравити делегација САД која ће спроводити споразум“, пренео је Хоти.

Навео је да се око језера Газиводе диже непотребна бука.

„Амерички Стејт департмент спровешће студију изводљивости. Kосово је независна држава коју су признале Сједињене Државе и које углавном раде на јачању и консолидацији државе Kосово. Међународни стручњаци ће израдити студију изводљивости“, казао је Хоти.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 16. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар