Њујорк тајмс: Наваљни после буђења из коме планира да се врати у Русију

Наваљени нема намере да буде у егзилу у Немачкој. Жели да се врати кући у Русију и настави своју мисију, открио Њујорк тајмсу службеник немачке безбедоносне службе

Алексеј Наваљни (Фото: Бета-АП)

Руски опозициони лидер Алексеј Наваљни, који се лечи у берлинској болници где је дуго био у коми, рекао је да жели да се врати у Русију.

Како пише Њујорк тајмс, позивајући се на немачке изворе, Наваљни је тужиоцу открио шта планира када се опорави.

„Нема намере да буде у егзилу у Немачкој. Жели да се врати кући у Русију и настави своју мисију”, открио је службеник немачке безбедоносне службе.

Немачки безбедњак потврдио је Њујорк тајмсу да је руски опозициони лидер „оштрог ума”.

„Потпуно је свестан свог стања, онога што му се догодило и зна где се налази”, рекао је овај анонимни службеник.

Болничари који су лечили Наваљног, пошто му је прошлог месеца позлило у авиону, нису у почетним тестовима утврдили пораст шећера у крви и нису видели знакове метаболичког поремећаја, потврдило је за Ројтерс пет медицинских извора.

Њихови извештаји су у супротности са дијагнозом коју су поставили и јавно објавили доктори Хитне болнице број један у Омску, где је лечен, а који су рекли да је Наваљни пао у кому због метаболичког поремећаја и да је имао ниво шећера у крви четири пута већи од нормалног.

Немачка, где је Наваљни одведен на даље лечење након дводневног третмана у Омску, рекла је да га је Русија отровала ретким нервним агенсом – новичоком.

Берлин је тражио објашњење од Москве и позвао на санкције. Кремљ је рекао да су оптужбе „неутемељене” и да није „видео” доказе тровања и затражио од Немачке да пружи доказе о тровању.

Берлински државни тужиоци најавили су у петак да ће предати информације ако се Наваљни, који је у међувремену изашао из коме, с тим сложи, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар