Милорад Додик: Србија и Република Српска да буду једна држава

Данас имамо две државе – Србију и Српску, а тежња је да будемо једна држава градећи сигурност и будућност читавог региона, поручио српски члан Председништва БиХ

Милорад Додик (Фото: Танјуг)

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је у Бањалуци да је обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе јединствено с тежњом да Република Српска и Србија буду једна држава, градећи сигурност и будућност целог региона.

Он је рекао у обраћању испред Палате Републике у Бањалуци да је српска војска у Првом светском рату, пробијајући Солунски фронт, нашла снагу и мотив да ослободи српске просторе, па и Бањалуку.

„На Аранђеловдан 1918. године, недалеко одавде, постројена је српска јединица која је ослободила Бањалуку и тај ћемо простор уредити да буде место сећања”, поручио је Додик.

Он је рекао да су ови простори у то време желели да се присаједине Србији, у чему се није успело, али да постоји историјска тежња овдашњег српског народа у том смеру, што је природно у политичком смислу.

„Данас имамо две државе – Србију и Српску, а тежња је да будемо једна држава градећи сигурност и будућност читавог региона, што нам нико не може одузети. Желимо то на један миран и цивилизован начин”, истакао је Додик.

Фото: Фејсбук страница Град Бања Лука

Он је нагласио да је недопустиво да се Срби у БиХ називају агресорима, у земљи у којој су рођени.

„Покушавају да укину наша права, Српску и то је њихова званична политика, али наша политика је политика мира, чувања наших вриједности. Овај дан је дан српског јединства и припадања српском народу. Нисмо босански Срби, већ желимо да будемо поштовани као један народ и да не будемо у том смислу понижавани. Ми смо Срби и само тако можемо учествовати у дијалогу, рекао је Додик и додао да је природно да Срби живе у једној држави.

Он сматра да, ако дијалог Срба, Бошњака и Хрвата у БиХ не буде успјешан, треба јачати тежњу да Срби одавде живе у миру у својој држави.

Мислимо да је то решење, рекао је Додик и нагласио, у контексту положаја Срба на самопроглашеном Косову, да су народи у БиХ у тамници без слободе и права да на прави начин упражњавају своје слободе.

„Под српском заставом се радујемо и то је наше обележје. Она ће се вијорити док овде дува ветар и никада неће стати јер је застава мира и честитог и слободног народа. Честитам свим Србима овај празник где год се налазили, као и властима Србије на подршци коју нам пружају. Живјеле Српска и Србија”, поручио је Додик, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар