Бенјамин Нетанијаху се у уторак обраћа житељима Косова: Да ли ће прогласити признање?

Видео-порука израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа житељима Косова и јеврејској заједници биће приказана током свечане јеврејске новогодишње церемоније

Бенјамин Нетанијаху, током заједничке конференције са америчким државним секретаром Мајком Помпеом, 24. 8. 2020. (Фото: Деби Хил/АП)

Две недеље након споразума у ​​Вашингтону, као и најаве о узајамном признавању Израела и Приштине и отварања косовске амбасаде у Јерусалиму, израелски премијер Бенјамин Нетанијаху обратиће се житељима Косова видео-поруком, преносе приштински медији. То ће учинити у уторак, 15. септембра, поводом Рош Хашане, прославе јеврејске Нове године.

Видео-порука израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа житељима Косова и јеврејској заједници биће приказана током свечане јеврејске новогодишње церемоније, организоване у једном од хотела у Приштини.

Према дневном реду који су поставили организатори, поред видео-поруке премијера Нетанијахуа, током церемоније може да се успостави и директна веза са израелским премијером.

На церемонију су позвани косовски председник Хашим Тачи, председница скупштине Вјоса Османи и премијер Авдулах Хоти. Догађају у Приштини ће присуствовати и главни рабин Албаније Иовл Каплан, који је организатор овог догађаја.

Авдулах Хоти током потписивања Споразума у Белој кући, 4. 9. 2020. (Фото: Ана Манимејкер/АП Фото)

Хоти је имао телефонски разговор са израелским премијером 4. септембра у Белој кући, у присуству америчког председника Доналда Трампа.

Током тог разговора, којим је најављено успостављање дипломатских односа са Приштином, Хоти је Нетанијахуу потврдио отварање косовске амбасаде у Јерусалиму.

Вест о томе амерички председник објавио је на Твитеру неколико минута након састанка.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 13. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар