Небојша Јовић: Нестраначко јединство „Чувара моста“ као модел деловања

Осим кључне помоћи Божје, пресудна је била и наша одлука најпре у Митровици а затим и на целом северу Космета, да заведемо потпуни политички мораторијум

Мост у Косовској Митровици (Фото: Анете Штрајхер/Дојче веле)

Мишљења сам да нам је ,,Покрет за одбрану Косова и Метохије” последњ(е)и Покрет(ање) и последња шанса да се као народ, не само територијално већ и економски, здраворазумно, морално и духовно сачувамо. Јер за нова покретања питање је хоћемо ли имати потребне снаге, воље, енергије… и времена?

Када вас нека власт, која вам одлучује о здрављу, слободи и квалитету живота разочара, то јесте лоше али не и трагично јер увек имате ту неку алтернативу која вам даје наду и могућност да са њом (,,алтернативом”) лошу и одрођену власт смените и живот у нормалну колотечину уз све пратеће моралне норме вратите.

Међутим, ако вас и та алтернатива ,,изда”, е онда то уме бити проблематично, неретко и кобно. Јер тада у вама замире и последњи трачак наде услед чега, не верујући више никоме, онако исцрпљени, преварени, почнете да тонете и летаргично се тој наопакој, изрежираној колотечини препустите.

Много је, превише чак и за причу или роман, срБски народ у свом осмодеценијском искуству превара доживео. Од послератних безбожника Броза и његових Кардеља, Дапчевића, Крцуна…Латинки, Стамболића, Марковића…новокомунисте Милошевића, политички развратног Драшковића, космополитског ДОС-а па све до данашњих социјалистичко – радикалних напредњака. Много је то. За један век и премного!

И зато ми морамо бити јако опрезни. Опрезни да нас нити једног момента не ухвати тренутак слабости, лакомости, сујете или маловерја. Ми времена за дуго чекање немамо. Али и да срљамо не смемо. Привилегија Покрета је што у својим редовима имамо благослов Божји и духовнике који ће нас, ако кренемо да клецамо или не дај Боже ,,падамо”, истог тренутка подићи и ,,освестити”.

Продаја Космета, окретање леђа Русији, гашење Р. Српске, ,,активирање” Рашке области и Војводине (не заборавимо да после ,,косовског +383″, још увек на доделу чекају +384 и +388 ,,државни бројеви”), ставке су агенде чије заокруживање Запад више нити крије нити жели да одлаже. А Космет је та прва ,,капија”, домино фигура која читав процес може или да покрене или га заустави. И само једна, уједињена, чиста народна енергија, све то може спречити и спасити.

Мурал у Београду (Фото: Марко Ђурица/Ројтерс)

Могуће је да ће, у најбољој намери и нестрпљењу, неко од нас у Покрету или можда и ван њега, предложити врло брзо да Покрет у странку прерасте и целовитост територије у Скупштини Србије, претходном победом на изборима, одбрани. Заборављајући да је, на жалост, код нас још увек у игри правило да није битно ко је како гласао, већ ко гласове броји. Ми не би смели пренебрегнути ни чињеницу да нам је готово традиционално ненаклоњени Запад ,,на време” купио и ,,ове” и ,,оне”. И да је то, иако у различитим дресовима, ипак ЈЕДАН ТЕ ИСТИ ,,ТИМ”, који периодично са клупе уђе у игру и обрнуто, по обављеним повереним им задацима. Не заборавимо да су нам и медији углавном ,,ови” и ,,они” – ,,њихови”. И у таквој ситуацији ми буквално никаквих шанси на терену страначке борбе не би имали.

Затим, прерастањем у странку, не само да губимо све оне који јесу или желе бити у Покрету, а припадају некој политичкој странци, јер по природи ствари не могу бити истовремено чланови две или више странака… већ би се појавио или појачао притисак државних ,,пипака” и на нестраначки орјентисане, јер би им они тада постали такмац на изборима, политички противник. Што би можда резултирало изласком из Покрета?!

И што је најопасније, свештенство и монаштво не може бити члан нити једне политичке странке, али члан НЕСТРАНАЧКОГ Покрета, да!

Из личног искуства… ми смо у најтежем моменту 1999. године, када су нас и полиција и војска и држава напустили.. када смо осамљени наспрам нас имали скоро милион Албанаца и машинерију НАТО… успели да зверски поход хистерично геноцидног уништавања свега срБског на Космету, на прилазу нашем граду у СрБској Митровици, зауставимо! Успели смо то пре и изнад свега МИЛОШЋУ И СНАГОМ БОЖЈОМ. Јер, без Бога и Његове помоћи немогуће је било одупрети се машинерији НАТО и његовим албанским терористима.

Небојша Јовић (Фото: Радио КиМ)

Али, осим кључне помоћи Божје, пресудна је била и наша одлука најпре у Митровици а затим и на целом северу Космета, да заведемо потпуни ПОЛИТИЧКИ МОРАТОРИЈУМ!!! И тада смо били најјединственији, најефикаснији, најјачи! Деценију читаву су нас ломили и албански напади и претње међународних представника и институција, неретко и наш државни врх, попут рецимо захтева за изласком на наводно међународне, а у ствари албанске изборе којима би потрли изборе наше државе коју смо једино и једину признавали и признајемо… али нас нису сломили управо због тог НЕСТРАНАЧКОГ ЈЕДИНСТВА.

Међутим ,,начели” су нас истог тренутка када су странке ипак пробиле наш ,,нестраначки бедем” и попут тројанског коња а искључиво зарад страначког и политичког интереса, ушле нам ,,с леђа”, што је касније резултирало потпуним сломом Србије и срБских институција на северу чувеним ,,ломљењем кутија”. Када већ имамо више него ли јасан, доказани пример, наш са севера Космета пример о опасности страначког профилисања, мислим да ту грешку овај наш Покрет не би смео или барем не би требало да понови.

Шанса Покрета је у јаком омасовљењу све до оне ,,критичне цифре” када више неће бити странке која ће моћи на црту да му стане. То уосталом и ,,буђење” срБства у братској Црној Гори п(д)оказује. Нити једна, владајућа или опозициона странка, није могла да окупи 10% оног народа који је Свети Василије милошћу Божјом окупио. И што је јако битно, као Покрет ми можемо увезати пробуђено срБство у Србији са Ц. Гором, Р. Српском, зашто не и Македонијом. А као странка ту нити моћ нити основ не бисмо имали.

Фото: 5-tv.ru

Надам се и замолио бих да ми не замери нико ко по овом питању има другачији став, јер овим реченим ја НЕ ТВРДИМ да сам у праву већ само детаљније износим мишљење своје. Можда се испостави и да нисам у праву. Где бих наравно истог тренутка, уколико би Покрет јединствено стао на неком другом становишту, ту одлуку прихватио и наравно максимум свој дао, не у борби опција (далеко било), већ у борби јединства за очувањем Космета у Србији, очувањем Србије као моралне, часне државе домаћина, учених и моралних људи, где би сви народи имали иста права, али и где би се јасно нагласило да је, и да ће, ТАПИЈА НАД ЦЕЛОМ СРБИЈОМ БИТИ УВЕК И САМО У РУКАМА СРБСКОГ НАРОДА!

Опрема: Стање ствари

(Покрет за одбрану Косова и Метохије, 11. 9. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар