Свештеник Ненад Илић: Монах Харитон пострадао на КиМ као свети Јован Крститељ

Жртвовање има много начина и много нивоа сем тог највишег, а само иоле присутна спремност на жртву даће снагу и учиниће Бога присутним у народу

Данас обележавамо Усековање главе Светог Јована Крститеља.

Извор: Фејсбук

Свети Јован је пострадао због тога што се успротивио безбожним властима које су кршиле старе јеврејске обичаје и законе.

Како би тек сведочио Србима неотуђивост свете Косовометохијске земље не морамо да замишљамо. У његово и Христово име посведочио је то монах Харитон, који се са вером упознао баш у манастиру Светог Јована поред Ниша а пострадао на исти начин као Свети Јован – али као монах у манастиру Светих Архангела код Призрена.

Не траже се од свих и нису сви способни за толику храброст, чврстину и кротост, да буду погубљени за своју веру.

Св. новомученик Харитон, фреска у капели Св. Лазара Четвородневног (манастир Св. Архангела код Призрена, рад Милоша Рашког)

Уосталом, данас ће сведоке вере и истине пре него тамнице и смакнућа задесити изолација, поруга, шибање лажима и увредама, али спремност да се ако треба и умре за своју веру увек ће бити врховни критеријум који верујући себе процењују.

Жртвовање има много начина и много нивоа сем тог највишег, а само иоле присутна спремност на жртву даће снагу и учиниће Бога присутним у народу.

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница свештеника Ненада Илића)Categories: Преносимо

Tags: , ,

4 replies

 1. И када ми душа у молитви клоне
  помози ми,помози,Свети Харитоне.

  14
  1
 2. @Pera

  Je li to iz neke „molitve“ Bake Praseta?
  *** ***** ******

  1
  14
 3. Светом Харитону одесчена је глава од стране муџахедина и која никада није пронађена,тело је било измрцварено,мучено тако да је монах Харитон свој овоземаљски живот окончао мученички,могао је али није хтео да напусти КиМ,а ти Стојадинка ако немаш паметнија посла боље је немој да коменатаришеш ,јер достојан ниси.

  16
 4. Овом ***** ***** не треба ништа објављивати, док не успе да уразуми своју барабу , а не да га још и подржава. Тиме ће доказати да може да се потписује као свештеник.

  7
  3

Оставите коментар