Си-Ен-Ен и Њујорк тајмс као медијска подршка кинеском Факултету „марксистичког новинарства“

Сарадња са Цингхуом озлоглашена је јер је тај универзитет довођен у везу са сајбер нападима на америчку владу, будући „несумњиво“ повезан с КП Кине

Фото: Блумберг

(The National Pulse, 31.7.2020)

Факултет за новинарство у оквиру Универзитета Цингхуа, који школује новинаре у складу са стандардима „марксистичког новинарства“ Комунистичке партије Кине, ужива подршку више корпорација и медија америчког естаблишмента као што су Блумберг, Си-Ен-Ен, Њујорк тајмс и Фејсбук.

Финансијску подршку Факултету за новинарство у области глобалног бизниса, чији је циљ „примјена марксистичке теорије“ на новинарство, поред осталих дају Америчка банка (Bank of America), Блумберг и консултантски гигант Дилојт (Deloitte).

Америчке корпорације као спонзори Универзитета Цингхуа

Према тврдњама Универзитета Цингхуа, који је под контролом Комунистичке партије Кине, у медијске организације са Запада које им обезбјеђују „даровите студенте, опрему и стручну праксу“ у оквиру „дугогодишње сарадње“ спадају и Њујорк тајмс, Си-Ен-Ен, Фајненшел тајмс, Ројтерс и Блумберг.

Универзитет под контролом КПК тврди да су му медији са Запада „партнери“

Као сарадници на овом отворено марксистичком подухвату наведени су и појединци попут Си-Ен-Ен-овог водитеља Фарида Закарије (Fareed Zakaria) и потпредсједнице Фејсбука Лори Голер (Lori Goler). Обоје су 2017. године били гостујући предавачи.

Уредник и колумниста Блумберга Ли Милер (Lee Miller) наведен је као професор, док је Лесли Вејн (Leslie Wayne), сарадник и некадашњи пословни извештач Њујорк тајмса, наведена као предавач по позиву.

Блумберг је, примјера ради, обезбиједио десет својих надалеко познатих компјутерских терминала, наводећи да је ријеч о „највећој инсталацији на било ком универзитету на свијету“. Уприличен је и сусрет полазника програма с Мајклом Блумбергом.

Мајкл Блумберг са студентима Универзитета Цингхуа

Сарадња са Цингхуом озлоглашена је и јер је тај универзитет према извјештајима довођен у везу са сајбер нападима на америчку владу, будући „несумњиво“ повезан с Комунистичком партијом Кине у областима технологије и националне безбедности, према наводима Стејт департмента.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

Оставите коментар