Сергеј Лавров: Русија подржава сваки споразум који добровољно постигну Београд и Приштина

Подржаћемо сваки споразум који је добровољно постигнут између Београда и Приштине, истакао министар спољних послова Русије

Сергеј Лавров

Руска страна подржаће све добровољно постигнуте споразуме између Београда и Приштине, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на конференцији за новинаре у Москви.

„Споразумe постигнутe у Вашингтону између председника Србије и представника Приштине, посматрамо споразумима постигнутим између ових страна“, рекао је Лавров.

„Претпостављамо да је то учињено у интересу решавања ситуације и немамо разлога да сумњамо да српско руководство наставља да подржава пуну примену Резолуције 1244 Савета безбедности УН“, додао је он.
Према његовим речима, руска страна ће, како је више пута говорио председник Владимир Путин, чврсто подржати Србију у корацима које она сматра неопходним у оквиру ове резолуције.

„И подржаћемо сваки споразум који је добровољно постигнут између Београда и Приштине“, истакао је Лавров.

Министар је истакао да ће Москва такође обратити пажњу и на то да је по овом питању „већ договарано 2013. године уз посредовање ЕУ“. Лавров је додао да „то Брисел не би смео да заборави, између Београда и Приштине постигнут је споразум о оснивању Заједнице српских општина Косова који је осигуравао законска права српског становништва ове покрајине“.

„Прошло је седам година. Европска унија је у том тренутку била веома поносна на такво достигнуће. Ми смо, такође, поздравили ово достигнуће. Заправо, то је био веома важан корак… – у том погледу ништа није учињено и, уопште, подсећамо Европску унију на то“, нагласио је Лавров.

„Пре неки дан председник Вучић је боравио у Бриселу, где су настављени контакти о косовским питањима и надамо се да наше колеге из Европске уније неће заборавити да је уз њихово посредовање постигнуто нешто што власти у Приштини потпуно игноришу“, закључио је министар.

Нова рунда политичког дијалога на високом нивоу између Београда и Приштине уз помоћ ЕУ, у којој су учествовали председник Србије Александар Вучић и такозвани косовски премијер Авдулах Хоти, одржана је у понедељак у Бриселу. Претходно је српска делегација на челу са Вучићем боравила у дводневној посети Сједињеним Америчким Државама, где је обавила разговоре са Хотијем, након чега су стране потписале споразум о економској сарадњи уз посредовање америчког председника Доналда Трампа.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 9. 9. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар