Маја Т. Искјердо: Демони профита и вируса у срцу Перуа

Перу је држава с најстрожим мерама кад је реч о пандемији изазваној ковидом-19. Карантин је уведен 16. марта и траје и дан-данас. Пријављен је велики број самоубистава услед немаштине

У свом завичају: Маја Искјердо из перуанског племена Ашанинка (Фото: Политика/Лична архива)

У држави с најстрожим мерама кад је реч о пандемији изазваној ковидом-19 карантин је уведен 16. марта и траје и дан-данас. Пријављен је велики број самоубистава услед немаштине и последица депресије. Крајем марта ове „корона-године” имала сам част да се први пут чујем преко телефона са својим учитељем Интатокијем из племена Ашанинка из Перуа, моје домовине по мајци. Изразио је забринутост због нове пиштаки болести коју је назвао „ручним радом”, у преводу – вештачким вирусом насталим од пиштаки људи. Пиштаки људи су некада били синоним за белце, данас су то представници западне цивилизације, без обзира на боју коже, којима влада демон Зохори или бог профита. Рече ми Интатоки: „Небо је црвено, велики рат се одвија горе”, а ја могу само да додам: „Како на небу, тако и на Земљи”.

Перу је држава с најстрожим мерама кад је реч о пандемији изазваној ковидом-19. Карантин је уведен 16. марта и траје и дан-данас. Пријављен је велики број самоубистава услед немаштине и последица депресије. Многи умиру од срчаног удара, канцера и других болести, углавном без могућности да се лече.

Треба имати у виду да је здравствени систем практично непостојећи. Порез на увоз лекова и медицинске опреме је превисок, а у болницама или здравственим центрима тренутно нема ни основних средстава. Ако желите да се лечите, морате да имате „добру везу” или поприлично дубок џеп.

Перуански рударски град Ла Ринконада (Фото: Андре Влтчек)

Недеља је одувек била најбитнији дан за Перуанце, свети дан за фамилију. Данас је, баш на овај дан, забрањено видети чланове своје породице, док у исто време млади покушавају да се друже. Пре неколико дана група ових младих људи пробала је коначно да живи колико-толико достојанствено, направивши прославу у једном локалу у Лими. Пријављени су полицији, те је њих 13 преминуло (12 девојака и један дечко). Наводи се да се то десило док су бежали од полиције. Има доста повређених и велики број ухапшених. Занимљив начин на који забринута држава води бригу о својим грађанима!

Овај догађај, заправо, најбоље осликава глобалну бригу државе за здравље свог народа, а посебно за њихов живот. Најстрожим и бесконачним карантином обезбеђује се тотална власт над беспомоћним грађанима, којима су одузети право на слободно кретање, право на рад и право на лечење, другим речима – право на живот. Тако се решава проблем здравља целих популација, односно долази до њиховог организованог уништења.

Недеља је одувек била најбитнији дан за Перуанце, свети дан за фамилију. Данас је, баш на овај дан, забрањено видети чланове своје породице, док у исто време млади покушавају да се друже

Власници новца сматрају да перуански народ, којег су ставили под јарам још давне 1492. године, ни данас не заслужује бољу судбину. Председник Мартин Вискара изговорио је све оне већ познате флоскуле за изазивање опште панике за које су га инструисали да каже сопственом народу. „Гробља која имамо неће бити довољна да нас све сахране!”

Већ неколико месеци говори се о чудесној вакцини као једином спасу и сви је чекају као озебли сунце. Коначно се и она појавила, дошла је у Перу из далеке Русије, но Вискарова влада ју је моментално одбила, најавивши преко малих екрана да ће народ бити покусни кунић за оксфордску и кинеску вакцину, које очекују негде у децембру. На питање: „А зашто не руска?”, одговора на прес-конференцији није било.

Председник Перуа Мартин Вискара (Фото: НСПМ)

Моје Ашанинке су убеђене да светом хара велика болест, а то је болест светских финансија, коју пиштаки људи, или сам Зохор, покушавају да прикрију указујући на новонастали вирус. Занимљиво је да су вишевековне, веома заразне болести које владају у Перуу, као што су денге, маларија, колера и друге, напрасно „нестале”, уступајући место само круни свих болести, новом Пандемонијуму, његовом височанству ковиду 19.

Не може се порећи да ковид 19 јесте лична катастрофа за многе који су погођени овом болешћу, као и за њихове породице и заједнице. Међутим, на глобалном нивоу, према подацима које је изнео оснивач и председник Светског економског форума Клаус Шваб у књизи „Ковид 19: Велико ресетовање”, уколико кризу изазвану новим обликом вируса корона посматрамо у односу на проценат захваћене глобалне популације, она је (до сада) једна од најмање смртоносних пандемија које је свет доживео у последњих 2.000 година. По свему судећи, ако се ова пандемија не буде развијала на непредвиђен начин, последице нове болести, у погледу здравља и смртности, биће благе у поређењу с претходним пандемијама. Крајем јуна 2020. године, како Шваб истиче, ковид 19 убио је мање од 0,006 одсто светске популације, док је, на пример, шпански грип убио 2,7 одсто светске популације, а ХИВ/СИДА око 0,6 одсто.

Перу, земља с невероватним природним ресурсима, од злата, преко нафте до дијаманата, одавно је под шаком великих мултинационалних компанија. Остало је још тога што треба присвојити, још више задужити земљу која ће „дуг” отплаћивати поклањањем својих добара, док је преплашени народ, затворен у својим домовима, спречен да се буни. „Корона-криза”, не само у Перуу, већ у целом свету, доноси нам „ново нормално”, доноси нам економски поремећај монументалних размера, формирање још веће нестабилности на политичком, друштвеном и геополитичком фронту, отварајући врата некој новој технологији која ће заменити многе људе, оне које неко сматра непотребним.

Перу, земља с невероватним природним ресурсима, од злата, преко нафте до дијаманата, одавно је под шаком великих мултинационалних компанија. Остало је још тога што треба присвојити, још више задужити земљу која ће „дуг” отплаћивати поклањањем својих добара, док је преплашени народ, затворен у својим домовима, спречен да се буни

Желим да се мој Перу пробуди и коначно побуни, јер, како каже Џулијан Асанж: „Ако се не побунимо, бићемо последња генерација која је ходала слободна по овој планети.”

Редовни професор универзитета и председник Удружења српско-перуанског пријатељства

Опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 9. 2020)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Odličan tekst!!!
    Hvala

Оставите коментар