Александар Фатић: Судија Алагић

Исто као што је власт линчовала Војина Ракића, и портал „Директно“, само у супротном идеолошком смеру, покушава да линчује судију Лидију Алагић

Извор: Директно.рс

На порталу „Директно“ објављене су информације којима се очигледно вређа личност и достојанство судије Вишег суда у Београду Лидије Алагић, због тога што је, поступајући као судија Првог основног суда у Београду, одлучујући по закону и слободном судијском уверењу, доносила одлуке да се поједина малолетна деца повере очевима, а не, као што би портал „Директно“ и идеолошки корпус који стоји иза њега[1], хтели – увек и само мајкама. Наиме, равноправност родитеља, грађана и полова гарантована је Уставом Србије и Породичним законом, а пракса београдског правосуђа да се деца поверавају само мајкама је незаконита, противна елементарним уставним начелима и интересима многе деце.

Основна ствар у једном пристојном друштву је поштење у јавном иступању. Исто као што је власт линчовала Војина Ракића, председника УНЕСКО катедре за биоетику за Европу, јер је указао на организовани криминал у центрима за социјални рад, на трговину децом и тешке злоупотребе – а скандала са тим центрима никада не мањка, па су их тако били пуни медији и овог лета – на исти начин, и портал „Директно“, само у супротном идеолошком смеру, покушава да линчује судију Алагић.

У оваквим стварима се мора имати принципијелан став: сви који се баве криминалом морају да одговарају. Први на које услед свих јавних скандала пада сумња на организовани криминал управо су центри за социјални рад, и основни је приоритет да се према њима покрене опсежна и систематска полицијско-тужилачка акција провере свих радњи, свих фабрикованих „мишљења“, али и квалификација запослених у тим центрима и надлежном Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Дакле, потребно је, услед јавних скандала (попут скандала са давањем животињских лекова пензионерима у Крагујевцу, сумњи на трговину децом у парницама и сл.), без прејудицирања исхода, покренути систематску полицијску и тужилачку проверу тих индиција у једном јавном систему, а то је систем социјалне заштите. Свако је по закону невин док се не докаже да је крив. Дакле, пошто постоје јавне индиције да постоји криминал, а постоји и претпоставка невиности, ако је тај систем заиста поштен, он нема разлога да се плаши таквих провера. Управо стога је толико упадљиво да иступи њихових представника у јавности, којима настоје да предупреде евентуално покретање систематске истраге, говоре управо супротно.

Александар Фатић (Извор: Снимак екрана/ТВ Храм)

У оваквој атмосфери, напад једне идеолошко-интересне групе на судију Алагић је апсолутно основ за тужилачко-полицијску реакцију: као што треба полицијски проверити центре за социјални рад и надлежно министарство, тако треба проверити и процесирати и све оне који поверљиве податке износе у јавност: било да су то корумпирани социјални радници који дају податке о деци Војина Ракића таблоидима, било да су то исти такви радници који дају податке било ком порталу или таблоиду.

У овој земљи, ако она жели да постане пристојна, мора постојати универзалан и непристрасан приступ свима који се поигравају поверљивим подацима, који крше закон, тргују утицајем на суд, својом позицијом у правном систему и нарушавају уставна начела равноправности свих грађана, родитеља и полова.

Наведено је случај и када се ради о новинарима који мисле да се судске одлуке могу доносити на улици, уместо у судници, да се судије смеју поименце прозивати у јавности због тога што су донеле одлуке које се неком не свиђају, а које су у складу са законом, а противне некаквој коруптивној „пракси“, која и јесте главни проблем са недостатком владавине права у Србији, те која по закону и није извор права у овој земљи.

Основна ствар у овој земљи, од које зависи да ли ће она постати пристојно друштво или неће, јесте успостављање достојанства суда, и то у оним ситуацијама када суд одлучује противно јавном мнењу и притисцима корумпираног система. Улога суда у корумпираном систему је корективна, стога он не може бити пука продужена рука институција јавне управе, која просто „печатира“ њихова мишљења. Те институције треба да имају страх од суда, а не да се поигравају са судовима и судијама као са марионетама.

Александар Фатић: Захтев за истрагу у центрима за социјални рад

Судија Алагић, коју уопште не познајем, очигледно је судија која не допушта да се са њом ико поиграва, па ни центри за социјални рад. Зато је, изгледа, одлучено да је треба јавно укаљати, по добро опробаном обрасцу досадашњег блаћења свих који се супротставе интересној екипи за коју само можемо претпоставити чиме се бави, док се то не утврди.

Управо стога улива оптимизам то што је Треће основно јавно тужилаштво стало иза судије Алагић. Иза ње треба да стане и Виши суд, и сваки пристојан судија у овој земљи.

проф. др Александар Фатић
Институт за филозофију и друштвену теорију
Универзитет у Београду


[1] Прим. СС: Портал „Директно“ је пренео информације КРИК-а и БИРН-а. Сличне текстове објавили су и „Данас“ и Нова.рс.Categories: Разномислије

Tags: , , , , , ,

3 replies

 1. Треба добро испитати случај Алагић!

  1
  1
 2. Постојала је сумња, бар код мене, да Војтеховска може да уради нешто часно и добро.

  1
  1
 3. Cim je napredovala…sumnjiva je a i svi oni koji je brane…

Оставите коментар