Александар Вучић: Није ми сметала столица, о томе не мислим и не маштам о ниским страстима

Председник Србије о реакцијама Карла Билта и Марије Захарове

Александар Вучић у Белој кући (Фото: Танјуг/AP Photo/Evan Vuči)

Председник Србије Александар Вучић је, реагујући на коментаре Карла Билта и Марије Захарове о посети Вашингтону, рекао да „многима смета што је Србија потписала споразум у Вашингтону“.

„Колико им је криво због доброг споразума. Кажу – погледајте реакцију Вучића, није ни прочитао споразум… Ти људи знају, цео дан и целу ноћ сам сваку реч проверавао, 500 пута, у оној сали сви заједно нису знали колико сам ја знао и о једном и о другом споразуму, сваку прецизну разлику… На крају се догодило да су се замениле фасцикле… Ја сам имао тада добру фасциклу, али су они после заменили, што сам ја гледао да нам се не догоди“, казао је Вучић у Бриселу.

Проблем је, каже, што „сви ти људи полазе од себе“.

„Знају како су неспособни, нерадници, од Карла Билта до Бошка Обрадовића, као сијамски близанци… И тако сви. И то је све само зато сто ником не одговара што је Србија постигла добар споразум и била поштована у Вашингтону“, рекао је Вучић.

Председник Србије каже и да својим поступцима и реакцијама, говоре највише о себи.

„Подсвест је чудо, увек највише тиме говоре о себи. О себи говори и Марија Захарова, и примитивизам и простаклук који је показала говори о њој и о онима који су је ту поставили… Нек она настави свој посао, жао ми је јер сам и у Вашингтону штитио наше односе са Руском федерацијом. И тамо сам одбио да ћу купити неки џип који је 2,5 пута скупљи од руског. Не умеју људи да цене што је Србија једина земља која није увела санкције Русији које је увела ЕУ, што је Србија војно неутрална, ни што је једина која с Русијом изводи вежбе, што ради на изградњи гасне инфраструктуре, која директно купује оружје од њих на тлу ЕУ. Ја да објашњавам нечији примитивизам и простаклук“, казао је Вучић.

Вучић је прокоментарисао и фотографију на којој седи на столици испред Доналда Трампа.

„Замислите, дошао сам у Белу кућу, и кажу вам – идете у Овалну собу, што је једна привилегија. За мене је привилегија споразум, шта је то што нудимо нашим људима… Примају вас људи на пристојан начин, дошао је тамо комплетан врх САД-а, и вас уводе на билатералан разговор с Трампом. Седи Трамп у високој фотељи, доносе вам столицу, имали смо отворен разговор, бранио сам чак и наш однос с Кином“, испричао је Вучић.

Александар Вучић и Доналд Трамп у Овалном кабинету (Извор: Друштвене мреже)

Каже да га је председник САД саслушао, а да му то што је седео на малој столици није сметало.

„Замислите тад да кажете – што је ова столица мала, и зашто немам такав сто као ваш… Да ја кажем – дајте ми велику столицу, мени не прија да седим у малој због мог народа. Само да видите какви смо лицемери и шта све замерамо људима који се боре за Србију и ноћима нису спавали због тога“, казао је Вучић.

И пита – коме је сметала столица?

„Шта вам је сметала столица? Сметала вам столица, вама из неких других земаља. Ја не сањам столице, не маштам ни о ‘ниским страстима’, ни о столицама, ни о било чему другом. Проблеме са својим столицама решавајте како хоћете… Ја сам седео на тој столици да бих решавао проблеме Србије, да бих подигао углед Србије у свету. И баш ме брига, нисам морао ни да седим, могао сам да стојим, могао сам да чучим… какве то везе има, ваљда је важно шта је то што сам донео у Србију, какав је економски раст, колико путева и пруга смо изградили, колико болница“, нагласио је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(N1, 6. 9. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

2 replies

 1. Свако преговарачко тело које залегне под претњом губи привидно од своје каријере онолико колико је угледа Србије у свету њиме истиснуто.

  За седење у Овавном кабинету мерење је у току.

  „Premijer je podsetio na jednu situaciju pre potpisivanja Briselskog sporazuma, koju je opisao novinarima:

  „Kad su mi zapretili karijerom, ja sam legao na pod i rekao (Ivici) Dačiću da tamo ide i da ne potpisuje ništa i tri sata sam spavao. Tad su naučili da je bolje da ne vrše nikakav pritisak – rekao je Vučić.

  Vučić je rekao da svuda u svetu govori isto, pa je tako i u SAD govorio da želi dobre odnose sa Rusijom, kao što je i u Rusiji govorio da je Srbija na evropskom putu.

  – To nisam krio i zato sam i poštovan i kao predsednik vlade i kao lider i kao čovek jer iste stvari govori na svakom mestu. Zato se srpska reč poštuje – rekao je Vučić.“

  (https://www.blic.rs/vesti/politika/vucic-u-briselu-sam-tri-sata-spavao-na-podu-i-rekao-dacicu-da-nista-ne-potpisuje/mdn2wer , октобар 2015.)

 2. Ne mislim da predsednik Srbije može, treba i mora da se „ku.či“ pred predsednikom SAD D. Trampom, ali ne mora to da radi ni prema nama koji smo mali, slabi i nemoćni. Na žalost, on pokazuje rainski mentalitet koji je duboko urezan kod mnogih ljudi. Pred jačim i moćnim on je ponizan, a prema slabijima je osoran, grub i nemilosrdan. Pred Trampom je kao kučence koje šeni pred gazdom očekujući mrvicu hleba, ali zato on može da maltretira sve saradnike oko sebe i da bira takve koji su kao Marko Đurić koji pocupkuje kad treba gazdi da aplaudira. To je ljudska beda. Politički se školovao kod Šešelja i kod istog bio potrčko, kuvao kafe u stranci, šenio pred gazdom, plakao kad je Šešelj otišao u Hag. E kad je gazda bio na sigurnom tj. u Hagu on se sa Tomom odmeće od SRS. Naravno, ovog drugog je „prepi.ao“ brzo. Šta ćete – Dete poraslo, osamostalilo se.
  Ne komentarišem ovo zvog Vučića jer me on lično ne interesuje, ali me interesuje ono što on radi jer to ostavlja posledice i na mene i moju porodicu i ceo narod. E sad ćete se reći – pa narod ga doveo na vlast. Jeste. Zato i nije problem do Vučića, problem je do nas koji ne vidimo šta nam radi.

Оставите коментар