Вучић, Захарова, „Ниске страсти“ (и наравно М. Ђурић и А. Вулин)

Праву буру на социјалним мрежама изазвала објава портпаролке руског Министарства спољних послова Марије Захарове

Прави окршај на друштвеним мрежама изазвала је фотографија српског председника Александра Вучића који седи преко пута свог америчког колеге Доналда Трампа, а која се појавила убрзо по потписивању споразума који регулише економске односе Београда и Приштине у Вашингтону.

И док су друштвене мреже гореле од коментара, па чак и малициозних и подсмешљивих, огласио се и сам Вучић који је навео да у томе, где је и како седео, не види ништа лоше.

„Седео сам преко пута Трампа, увек се седи преко пута саговорника. Тако сам разговарао са свима”, рекао је Вучић.

Он је рекао да се и у књигама о дипломатском и конзуларном праву говори како се показује моћ и доминација јачих земаља, „некада су то оглашавали риком лавова, а данас тако што се неко постави на три степеника више”.

Праву буру на социјалним мрежама изазвала је и објава портпаролке руског Министарства спољних послова Марије Захарове, која је на свој профил на Фејсбуку касно синоћ „окачила” комбо фотографије на којој у горњем делу слике српски председник Александар Вучић седи преко пута америчког колеге, док је у доњем делу фотографије америчка глумица Шерон Стоун, у чувеној сцени из филма „Ниске страсти”.

Захарова је уз фотографију написала:

„Ако вас је неко позвао и поставио столицу као да сте на саслушању, онда ви седите као на слици бр 2, ма ко да сте. Верујте ми!“

Убрзо је на ову објаву Захарове оштро реаговао директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић који је рекао да руску званичницу треба да буде срамота, и да председник Вучић заслужује поштовање.

„А замисли тај председник ниједну ружну реч против Русије није рекао, чак ни на том месту. А замисли тај председник је код руског председника и по сат и по времена чекао на пријем и никада није тражио посебну столицу, а ја Вам не дозвољавам да нападате поносну Србију. Срам Вас било!”, поручио је Ђурић.

Огласио се и министар одбране Србије Александар Вулин који је рекао да је Вучић једини државник у Европи који је одбио да уведе санкције Русији и врховни командант војске са којом оружане снаге Руске Федерације имају највишу и најплоднију сарадњу која може да се постигне.

„Величина човека се не мери ни величином столице на којој седи ни величином силе у чије име говори, већ величином храбрости да на свакој столици брани свој народ и пријатеље свог народа“, изјавио је министар одбране Александар Вулин реагујући на објаву Захарове.

​Подсетимо, српска делегација на челу са председником Србије Александром Вучићем током викенда боравила је у Вашингтону.

Председник Србије Александар Вучић и премијер Косова Авдулах Хоти састали су се са председником САД Доналдом Трампом у његовом кабинету у Белој кући, где су, према изворима из Беле куће, потписани договорени споразуми.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 6. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

6 replies

 1. Захарова је сасвим исправно приметила необичан положај који су саговорници заузимали у току разговора. И ја сам то приметио пре него што су објављени коментари Захарове и реакције Вучића и пришипетљи. У корекцији Захарова наводи да је хтела да укаже на арогантност моћног домаћина који је хтео да понизи госта и истакне америчку изузетност.

  Мислим да је оправдана примедба коју је упутила Захарова, у смислу да је то било понижавање госта. Међутим, Захарова није схватила разлог за такав третман Вучића. Вучић је непосредно пре неочекиване победе Доналда Трампа, упутио новчани прилог за кампању Хилари Клинтон. Трамп то није заборавио и намерно је хтео то и да покаже приликом сусрета. То није Трампов стил у комуникацији са свим саговорницима, већ само са онима који су показали изванредну глупост и некоректност. Нико није терао Вучића да се залеће и прогнозира победника. Мудар човек, што Вучић вероватно није, би сачекао да види ко је победник па би након тога упутио честитку и покушао да са победником оствари добру сарадњу. Трамп је Вучића третирао као једног љигавца који настоји да исправи свињарију коју је раније учинио. Посебно је важно да Трамп већ четири године трпи неоправдане и крајње некоректне субверзије од стране Демократске Странке у САД, што је у великој мери истрошило његове залихе толерантности. Он је искористио Вучића за предизборну кампању али је пронашао и симболички начин да покаже како се гади таквог човека.

  17
 2. Jadnici. Samo vam noge vire od silnog slihtanja.. Proci ce i vasih 5 minuta slave, kradje, lazi i muljanja. A onda ce da se pitate sta je bilo, sta vam se desilo…

  10
 3. Још од Моникиних времена предметна просторија позната је и под радним називом ОРАЛНИ кабинет.

  14
 4. С обзиром на место догађаја овални кабинет и политичку прелетачину нашег председника,г-ђа Захарова је реаговала сасвим умерено и примерно јер кад неко одлучи да буде политичка проститука и да седа свакоме у крило логично је да прође овако и да буде исмејан,то је мала и тренутна пацка,а када се отрезнимо од ове победе и када буду сведени рачуни бојим се да ћемо да се горко кајемо,јер овде колико сам ја видео нема ничега позитивног за Србију,кредите имамо и у Русији,а путеве које ћемо правити су коридори за нато инвазију ка Русији,гас који ћемо куповати биће скупљи,а бољу мрежу од 5-г тренутно нико нема осим Кинеза,дакле наш председник је издао своје пријатеље Путина и Ксија,не знам како ће им он то објаснити,али ја му не бих опростио и пустио бих га низ воду првом приликом,а то ће бити ускоро,а онда тешко нама јер смо шутнули у дупе послење пријатеље.

  13
  1
 5. Да ли је потез М.Захарове нешто случајно?
  Није!
  То је срачунати гест презира, подцењивања и увреде Вучића.
  Да ли је, и зашто он – у очима Москве, то заслужио својим “Вашинтонским Шоу“-ом ?
  То поуздано знају само Кремљ и Андрићев Венац…
  Да ли се Захарова могла/смела одлучити тек тако, вица ради, да учини свој “дипломатски“ гест и објави оне фотографије са коментаром?
  Ни у ком случају.
  Зашто?
  Па – зато што је она носилац највишег службеног ранга у дипломатској служби Русије: “Изванредни и опуномоћени амбасадор“ (исти, и ни за јоту виши ранг од ње има и њен министар, Лавров), директор Департмана за информације и штампу Министарства спољних послова РФ, и члан Колегијума Министарства спољних послова Руске Федерације.
  Ако је ишта у тој држави минуциозно организовано и бар формално добро функционише – то је државна бирократија, оваплоћена у Табели о ранговима РФ ( https://forma-odezhda.ru/encyclopedia/tabel-o-rangah-rossijskoj-federacii/ ), а њена биографија показује да је јако способна да плива међу тим ајкулама: (https://wiki2.org/ru/%D0%97%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0,_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0 ).
  Дакле, она није могла ни да сања да учини потез који је учинила, без благослова “Одозго“.
  Да ли га је добила – то зна само ОН!
  Ако, пак, није, и ако је то њен гаф – онда је неопростив, и Захарова ће сносити службене последице.
  Да ли ће до тога доћи? Остаје да се види…
  Али – ако ускоро не буде дегридарана и макнута, знаће се и “колико је сати“ у односима Кремљ – Андрићев Венац….

  19
 6. Лепо је Захарова навукла и Вучића и његове подрепаше. Упецали су се као сомови на дурдубак, што би рекао његов бивши шеф. Сами су Русима показали колико вреде њихове приче о сарадњи и братским осећањима.

  12
  1

Оставите коментар