Монд: Србија крши међународни консензус селидбом амбасаде у Јерусалим

Већи део међународне заједнице не признаје Јерусалим као главни град Израела и сматра да такво признање мора бити део решења сукоба са Палестинцима, пише француски лист

Србија је постала прва европска земља која ће своју амбасаду преселити у Јерусалим и тако следи пример САД које су то учиниле 2018. године, пренео је данас париски лист Монд (Le Monde) и додао да Србија на тај начин крши међународни консензус према којем амбасаде треба да буду у Тел Авиву.

Француски лист се осврнуо највише на питање Израела које се помиње у споразумима који су у петак председник Србије Александар Вучић и премијер Косова Авдулах Хоти потписали су Белој кући о нормализацији економских односа две стране.

Србија ће преселити амбасаду у Јерусалим, док ће Косово успоставити дипломатске односе са Израелом. Трамп је, како наводи Монд, на Твитеру написао да очекује да ће и друге исламске и арапске земље следити пример Косова, који је у склопу споразума прихватио да призна Израел.

„Међутим, састанак у Белој кући је заправо званично био посвећен нормализацији економских односа између Србије и Косова. Трампов изасланик задужен за то питање (Ричард Гренел) је упозорио да се очекују изненађења“, навео је Монд.

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху је одмах јавио се радује што ће Србија прва европска земља која следи пример САД и што ће Косово са претежно муслиманским становништвом успоставити дипломатске односе са Израелом.

Француски лист наводи да је Србија на тај начин „прекршила међународни консензус и изазвала незадовољност Палестинаца, који одбијају било какву посредничку улогу САД у решавању спора са Израелцима“.

Већи део међународне заједнице не признаје званично Јерусалим као главни град Израела и сматра да такво признање мора бити део решења деценијског сукоба са Палестинцима по моделу две државе у којем ће источни Јерусалим бити главни град будуће палестинске државе.

Економска нормализација односа Београда и Приштине у споразуму у којем се помиње Израел долази после најаве споразума о нормализације односа између Израела и Уједињених Арапских Емирата који је постигнут уз помоћ САД.

Ти договори долазе пред председничке изборе у САД заказане у новембру.

Трампово окружење покушава те споразуме да прикаже као дипломатски успех после низа неуспеха у спољној политици, међу којима су питања Северне Кореје, Ирана, Венецуеле и постизање мира између Израелаца и Палестинаца, навео је француски лист.

Опрема: Стање ствари

(Бета, 5. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар