Александар Вучић: Одбио сам тачку о признању – то више у Вашингтону неће бити тема  

Уколико се догоди да буде пријема и сусрета на највишем нивоу у Белој кући, то значити да српска делегација није незадовољна, рекао председник Србије у Вашингтону

Председник Александар Вучић са сарадницима у Вашингтону (Фото: Инстаграм)

ВАШИНГТОН – Одбио сам тачку о признању која је била у првој верзији документа „Економска нормализација”, Трампови људи су то уважили, те тачке у новим документима нема и то више неће бити тема, рекао је  председник Србије Александар Вучић у Вашингтону.

Он је новинарима рекао да је први документ који је понудила америчка страна Београду и Приштини садржао тачку о међусобном признају, коју је он одбио, те додао да у даљим документима те одредбе више нема.

Вучић је новинарима пренео да је први документ, који је представљен носио наслов „Економска нормализација”, и да је министар Синиша Мали изјаву дао после тог документа.

У новим варијантама, сад већ другом и трећем документу, после наше интервенције, те тачке више нема, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

„Дођу две стране, онда нам америчка страна подели документ, који ниједна страна, а за нашу са сигурношћу могу да кажем да није имала увид у тај нон пејпер документ… Ниједан за нас није лак, али је овај документ био ужасно тежак од 15-16 тачака, а једна је била и она о којој се говори цео дан, о међусобном признању”, рекао је Вучић.

Истакао је да то није новост, али да томе није место у документу о економској нормализацији.

„Ја сам рекао да то не можемо да прихватимо и, искрено, људи из Трамповог кабинета су саслушали шта смо имали да кажемо, били су фер и мислим да у даљим документима те одредбе више нема”, рекао је Вучић.

Ако буде сусрета на највишем нивоу, значи да нисмо незадовољни

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Вашингтону да ће, уколико се догоди да буде пријема и сусрета на највишем нивоу у Белој кући, то ће значити да српска делегација није незадовољна.

„То је све што могу да кажем… Ако успемо да изгурамо још неколико ситница, бићу на крају и задовољан, има добрих ствари у томе”, рекао је Вучић новинарима у Вашингтону, где у Белој кући трају разговори Београда и Приштине,

На констатацију да делује много оптимистичније него што је деловао министар Синиша Мали, када је раније рекао да се на српску делегацију врши огроман притисак и да траже међусобно признање, Вучић је рекао да је Мали давао изјаву новинарима после „првог папира” и да је у том тренутку рекао истину.

„Ја се дивим људима који су у стању да кажу да је неко измислио нешто. И нисам ја херој тамо био, ја сам радио свој посао, а мој посао је да чувам Устав и Србију и то је једино што сам радио. Не заслужујем херојску медаљу за то”, рекао је Вучић.

Он је додао да верује да је српска делегација поносна на своју земљу и на то како су штитили интересе Србије, иако то није лако.

„А те који говоре како су то лажи и неистине, о њима не могу ни да говорим”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Каже и да Ричард Гренел у свом твиту није рекао специфично на шта мисли, већ на сам документ који значи „економска нормализација”.

Вучић је рекао да је захвалан домаћинима у Белој кући јер су желели да чују српску страну и поправљање економских односа.

„Они су признали независност Косова и та тачка нам није била изненађење”, рекао је Вучић.

Додао је и да се показало да су обавештајни подаци добро говорили како ће све да буде структурисано и са чиме ће се српска делегација суочити

„За нас је то било формално, а не суштинско изненађење. Реаговали смо снажно, одговорно и није ми први пут, не овде, него и у Европи, да на такав начин реагујете. Ако хоћете да водите земљу у овако тешким условима, морате да знате да доносите одлуке тешке и да се на местима ге то није лако супротставите”, рекао је Вучић.

У петак финални документ, неће бити потписано признање

Сада имамо три документа о којима преговарамо, али не можемо да их покажемо, јер нису код нас, иако их знамо напамет, изјавио је вечерас Председник Србије Александар Вучић и поручио да свакако грађани Србије не треба да брину да ће бити потписано било шта што подразумева признање Косова.

„Сачекаћемо сутра финални документ и моћи ћемо да га покажемо, ако га буде”, додао је Вучић.

Истиче да нема те врсте бојазни да ће потписати било који документ где стоји признање независности Косова.

„То сам јасно рекао и нашим америчким и албанским саговорницима још јутрос на састанку, гласно и јасно да јасније не може да буде”, нагласио је Вучић.

И даље могућ договор, економски, као и сусрет на вишем нивоу

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је српска делегација на разговоре у Вашингтон дошла у доброј вери да постигне договор и да се и даље нада да је то могуће, те да је у том случају могућ и састанак „на вишем нивоу”.

Рекао је, у изјави новинарима, да у понуђеном документу има веома добрих ствари што се тиче економије.

„Да ли ће бити уговора и сусрета на још вишем нивоу нико не може да потврди, јер то зависи од тога да ли ћемо постићи договор”, закључио је Вучић.

„Говорили смо различитим пројектима, инфраструктурном повезивању Београда и Приштине, о ономе што је добро за Србе и Албанце и све“; подвукао је он додајући да је било речи о даљем кредитирању кроз кредитне шеме које су се показале добре за наша микро, мала и средња предузећа.

„Још се боримо и нисам сигуран да ћемо успети да ставимо у уговор да Фонд за развој САД отвори канцеларију у Београду. Ако успемо то ће бити веома важно. Боримо се да Приштина прихвати „мали шенген”, јер би то значило слободан проток робе, капитала, услуга и људи и више не би имали проблеме”, уверен је Вучић.

Казао је да је било различитих политичких аспеката, али, истиче, у току је борба.

Истакао је да је задовољан припремљеношћу наше делегације, као и са америчким домаћинима што су желели да чују наше примедбе.

Били су, према његовим речима, присутни сви људи из економског и финансијског сектора америчке владе, и Иванка Трамп је дошла у једном тренутку а није се кратко задржала.

Додао је да је и са Робертом О’Брајаном одржан посебан састанак.

Ако није добар документ, нећемо га потписати

Надам се да ће бити добар папир, јер га иначе нећемо потписати, поручио је председник Србије Александар Вучић након разговора у Белој кући и додао да је срамота што су неки медији у Србији писали да у документу није било тачке о признању у документу.

Вучић је, у изјави новинарима, нагласио да су у делегацији озбиљни људи и да је срамота да неки људи навијају и пружају подршку сваком сем својој делегацији.

„Нисмо овде да представљамо неку политичку странку или себе, већ Србију. Поносан сам колико енергије и труда смо уложили, као непроспавану ноћ. Ако мислите да је лако разговарати са Гренелом пробајте”, објаснио је он, преноси Танјуг.

Пренео је да је био мук када је говорио, јер нису могли да верују да неко тако одлучно говорио и штити интерес своје земље.

„Немојте у сваком тренутку да будете против своје земље. Сазнајете да тога није било? Нека вас је стид и срамота”, поручио је он.

Не гарантујем, али се надам састанку са Трампом

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да не може да гарантује да ће се сутра састати са председником САД Доналдом Трампом, али се, каже, нада томе.

„Ако бисмо ноћас завршили разговоре по америчком времену, ми бисмо се спремили и договорили са тимом којих је то пет, шест главних реченица, онда бих имао два, три минута са председником (Трампом). Мислим да ниједан председник то није имао, сигурно не у последњих 40,50 година”, рекао је Вучић новинарима у Вашингтону, преноси Танјуг.

Свакако ћемо се, каже, спремити за то.

„Имаћемо добру поруку и за амерички народ и за Србе који живе у Америци”, рекао је Вучић и додао да не жели да нагађа да ли ће доћи до састанка са Трампом.

Упитан колика је вредност економског пакета, те да се помиње износ од две милијарде долара, Вучић је казао да то не иде баш тако, наводећи да је ту реч и о новцу који се добија кроз гарантне шеме.

„Не можемо на такав начин да говоримо, то је питање стварања привредног амбијента”, рекао је председник и оценио да су министар финансија Синиша Мали и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж били задовољни тим пакетом.

ДФЦ можда отвара канцеларију у Београду

Председник Србије Александар Вучић открио је новинарима да се у Вашингтону преговара и о могућности да америчка Међународна развојна финансијска корпорација (ДФЦ) отвори канцеларију у Београду и истакао да би то био велики сигнал за долазак инвеститора у нашу земљу.

„То би био страшан сигнал за све америчке инвеститоре, а посебно за наше људе који овде живе, у САД, да дођу у Београду и Србију”, рекао је Вучић.

Каже да мисли да ДФЦ, уколико би се то догодило, нигде другде на Балкану не би имао своју канцеларију – осим у Београду.

То би био, истиче, велики сигнал и за наше људе да је Србија добро место, додао је он.

„Али, не могу то још да вам потврдим, то није још сасвим договорено, али то је изванредна вест и за све три важне рејтинг агенције: „Стандард енд пурс”, „Мудис и Фич”. Страховито важна вест која би додатно подигла односе између Србије и САД, јер постајемо тако много интересантнији за америчко тржиште капитала и за њихове бизнисмене”.

Али, сачекаћемо до сутра, додао је Вучић.

Реч је о организацији која има буџет од, како су раније преносили медији, 60 милијарди евра.

Ту корпорацију формирао је лично председник САД, а замишљена је као пандан кинеском пројекту „Нови пут свиле”.

Они су дошли само због међусобног признања

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Приштина на све друге теме, осим признања, имала техничке примедбе и додао да су они у Вашингтон и дошли само због међусобног признања.

„Када смо ми рекли да то (међусобно признање) не може да буде у документу и када смо почели да разговарамо о другом документу, они су рекли да прихватају све из првог документа, иако су на почетку имали неке примедбе, само да би остало међусобно признање”, рекао је Вучић новинарима у Вашингтону.

Додаје да су то рекли и поводом трећег документа.

Вучић каже да разуме приштинску страну, јер су све примедбе техничке с обзиром да они само траже признање Србије.

На констатацију новинара да међусобно признање више неће бити тема, Вучић је поновио да нема никакве сумње да то више данас и сутра неће бити тема.

„Шта год вам неко причао и говорио, ја сам јасно ставио до знања да тако нешто Србија не жели ни да разматра”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Упитан да ли тиме сматра да је Србија у првом дану преговора у Вашингтону „однела малу победу”, Вучић је одговорио да он то никада не би могао да каже, јер, истиче, и сам не воли политичаре „који стално побеђују, док се у Србији лоше живи”.

„Да се хвалим великим победама не могу, ако завршимо ово данас – то значи да нисам незадовољан, а да ли је све лако и да ли је све добро, наравно да није”, рекао је Вучић.

Истиче да је за њега победа када је у нашој земљи већи БДП-а, мања незапосленост, више страних инвестиција, боље финансије…

Важна је Иванка Трамп, можда посети Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Иванка Трамп, која се у Вашингтону придружила другој рунди преговора Београда и Приштине, важна особа, као супруга Џареда Кушнера и ћерка Доналда Трампа, те да би она могла у наредном периоду да посети Србију.

„Важна је Иванка, она је говорила о важним темама, о развоју предузетништва на Балкану и посебно о подршци женама у Београду и Приштини. Не бих искључио могућност да посети Србију у наредном периоду, што би било веома важно”, рекао је Вучић новинарима. Пренео је да се на састанку много говорило о Блиском истоку, те да је америчким домаћинима много стало да се говори о Блиском истоку, о споразуму који су постигли Израел и Уједињени Арапски Емирати и да нас у то укључе.

„Имали смо ту одређених проблема, видећемо како ће то да се заврши, па ћемо о томе да говоримо”, додао је Вучић, преноси Танјуг.

(Политика, 3. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар