МУП поднео кривичну пријаву против јутјубера Баке Прасета

Заштитник грађана је из медија добио информације о наводним недозвољеним полним радњама Б.И., познатог под псеудонимом „Бака Прасе“

Бака Прасе (Фото: Жељко Синобад)

Заштитник грађана саопштио је данас да је Министарство унутрашњих послова обавестило ту институцију да је надлежном тужилаштву поднело кривичну пријаву против „јутјубера“, после поступка који је омбудсман покренуо по сопственој иницијативи и сазнања из медија о наводним недозвољеним полним радњама јавне личности Б. И. са малолетном особом.

Заштитник грађана је из медија добио информације о наводним недозвољеним полним радњама Б. И., познатог под псеудонимом „Бака Прасе“ на сајту Јутјуб, са малолетном особом женског пола и његовог признања у медијима да је извршио наводну обљубу са дететом, као и мизогиним говором Б. И. упућеним женским особама.

У поступку контроле правилности и законитости рада МУП, Заштитник грађана је од тог министарства затражио да га обавести о мерама које је предузело у сарадњи са другим надлежним органима у овом случају.

У одговору МУП се наводи да су службеници Управе криминалистичке полиције извршили одговарајуће провере и да су утврдили да су 7. и 8. јула 2020. године „примљене две пријаве грађана путем електронске поште на адресу prijavipedofiliju@mup.gov.rs, где се указивало на видео запис на платформи Јутјуб, у коме Б. И. објављује садржај комуникације остварен путем друштвене мреже Инстаграм са малолетним лицима, као и да је имао сексуалне односе са једном малолетницом“.

„Наведене пријаве грађана су, заједно са архивираним спорним Јутјуб снимком, 8. јула, у складу са чланом 281. ст. 3 Законика о кривичном поступку, достављене Посебном одељењу за борбу против високотехнолошког криминала Вишег јавног тужилаштва у Београду“, наводи МУП у одговору.

„Поводом понашања појединих медијских личности које је неодговорно, забрињавајуће и крајње узнемирујуће по грађане Србије, захтевамо од надлежних органа да предузму све мере које им стоје на располагању како би се спречило релативизовање оваквих кривичних дела према деци“, изјавио је заштитник грађана Зоран Пашалић.

Он је оценио да јавне личности имају појачану одговорност за своје понашање и сваку изговорену реч и да због тога своје појављивање у јавности не би требало да користе искључиво за личну промоцију.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 3. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар