Премијер Пољске за избијање Другог светског рата оптужио и СССР

То није био само тотални рат, већ тоталитарни јер су га покренула два тоталитарна режима, оценио Матеуш Моравјецки

Матеуш Моравјецки (Фото: АП/Бета)

Пољски премијер Матеуш Моравјецки оптужио је на 81. годишњицу избијања Другог светског рата, у Вјелуњу на југу Пољске, првом пољском граду који је у зору 1. септембра бомбардовала Хитлерова Немачка, тадашње тоталитарне режиме Немачке и Совјетског Савеза за избијање тог последњег светског сукоба који је почео на данашњи дан нападом Немачке на Пољску.

„То није био само тотални рат, већ тоталитарни јер су га покренула два тоталитарна режима. Тоталитарна у својим замислима, уништавајућа, варварска и у пуном значењу те речи злочиначка, геноцидна”, казао је премијер Моравјецки на церемонији поводом 81. годишњице бомбардовања Вјелуња и почетка Другог светског рата.

Као и председник Пољске Анџеј Дуда у Гдањску, на полуострву Вестерплате где су салве са немачког војног брода Шлезвиг-Холштајн на пољски гарнизон на полуострву започеле Други светски рат, и премијер Моравјецки се појавио у Вјелуњу у зору када су авиони Луфтвафе пре 81. години бомбардовали успавани град.

„Ноћ је најцрња пред свитање. Стојимо овде пре свитање, тако као они. Мислимо на оне који су тада улазили у више него петогодишњи рат. Као они ишчекујемо зору. Историчари питају зашто Вјелуњ? Зашто беспомоћни град? Бомбе су убиле преко 1.000 људи. Тешко је наћи одговор на то питање. Ту се показала варварска замисао Немаца – геноцид и ликвидација”, казао је премијер Моравјецки.

Прелет авиона током комеморације на полуострву Вестерплате (Фото: АП)

Пољски премијер рекао је да су за бомбе које су пале на Вјелуњ одговорни Хитлерова нацистичка Немачка и комунистички Совјетски Савез а да Пољска остаје чувар те истине која се дана често у свету заташкава.

У Другом светском рату у Пољској је према проценама историчара страдало 5,9 милиона њених грађана, од чега су најмање половина били пољски Јевреји.

Пољске конзервативне власти странке Право и Правда Јарослава Качињског најављивале су да ће на 81. годишњицу избијања Другог светског рата објавити извештај специјалне парламентарне комисије са новим билансом разарања, прављен за то да се затраже ратне репарације од Немачке, јер их се Пољска одрекла у време када је била сателит СССР-а, те према тврдњама садашњих пољских власти то одрицање не важи.

„Извештај неће бити објављен на годишњицу. Мислим да ће од политичке одлуке зависити када и у којим околностима ће бити објављен. Објављивање је неизбежно али истовремено има велику међународну тежину и обавезује Немачку да исплати своје неплаћене дугове Пољској”, казао је данас за државну пољску телевизију ТВП.инфо шеф те парламентарне групе која припрема извештај Аркадијуш Муларчик.

Немачки војници на полуострву Вестерплате (Фото: Бундесархив/Викимедија)

Тај посланик владајућих конзервативаца није желео да саопшти на колико је у извештају процењена укупна ратна штета, само је казао да не важи број 850 милијарди долара, како се процењивало раније.

Немачки званичници сваком пригодом наглашавају моралну одговорност Немачке за злочине и страдања народа у Другом светском рату, али када је реч о исплати репарација Пољској правно је званични Берлин то питање окончано, будући да је одрицање од остатка репарација из 1950-их заједно са Совјетским Савезом, потврђено и билатералним уговором о признавању граница Немачке и Пољске на Одри а то одрицање није оспоравала ниједна демократски изабрана пољска влада од пада комуниста 1989. године све до 2016. године, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

 1. Јадо у мозак па иди код тих твојих нациста и не враћај се у измишљену пољску државу која је од стварања вештачка и у сталним сукобима сама са собом. Јер измишљен народ неможе да има прошлост и историју па онда неможе да има ни будућност што је очигледно код пољске држава задњих година. Поред тога стално покушавају да буду већи папа од самог папе из трулог ватикана који их је задојио мржњом па им мути здрав разум кога немогу ни да имају поред те мржње.

  8
  8
 2. За @Милутина Поповића :

  Пољску је СССР напао 1939 год. 17 дана после Немачке, с´леђа, кад је била на коленима. Пет дана касније, 22 септ 1939, одржана је у Брест Литовску совјетско-нацистичка војна парада у част заједничке победе над Пољском.

  Поред руских грађана који су били највеће жртве комунизма, не треба заборавити и око 22 000 пољских официра и интелектуалаца које је НКВД стрељао у Катину, Харкову, Тверу, Кијеву и Минску. И преко 100 000 Пољака послатих да труну у удаљеним гулазима совјетске империје.

  Преко Пољске су пролазили возови пуни руде, угља, нафте и хране које је Стаљин продавао Хитлеру, помажући његову ратну машину. Последњи воз прошао је 21 јуна 1941 год, дан уочи немачког напада на СССР.

  7
  5
 3. Деда Ђоле, неваљали деда Ђоле – како Вас није срамота да наводите тачне историјске чињенице, кад се то нама не допада? Ако нам се не допада – онда те историјске чењенице нису, нити могу бити ни тачне! Дакле: Деда Ђоле, наводећи тачне историјске чињенице безочно лаже… срам га било!

  7
  3
 4. Pre toga je Poljska ucestvovala sa Hitlerom u komadanju Cehoslovacke, a danas ucestvuje u komadanju Srbije, drzave sa kojom nije nikada imala nikakvih sporova.Toliko o korisnosti njihovih secanja!

  6
  4

Оставите коментар