Берлин: Полиција разбила протест против рестриктивних мера због короне

Демонстранти су растерани са улица неколико сати након почетка протеста, због тога што нису носили маске

Фото: Кеј Нитфелд/Танјуг

Полиција је растурила масовни протест у престоници Немачке, одржан против мера уведених у циљу борбе против пандемије.

Противници рестриктивних мера уведених ради спречавања ширења ковида-19 окупљају се данас пред протестни марш у Берлину.

Демонстранти су растерани са улица неколико сати након почетка протеста, због тога што нису носили маске и поштовали мере социјалног дистанцирања, преноси агенција Ројтерс.

Берлинска полиција је путем твитеру саопштила да није имала другог избора и да све мере које је до сада предузела нису довеле до поштовања услова од стране демонстраната.

Портпарол полиције у Берлину је саопштио да се демонстранти разилазе у миру, иако су на твитеру органи реда пријавили спорадичне инциденте на улицама, као што је паљење контејнера и блокирање саобраћаја.

На протест, на којем се окупило око 18.000 демонстраната, послато је 3.000 полицајаца. Органи реда припремали су се за могуће насиље с обзиром на то да су противници антиепидемијских мера на друштвеним мрежама позивали своје следбенике широм Европе да се наоружају и окупе у Берлину.

Раније у току ове недеље град је забранио одржавање протеста, али је регионални суд донео одлуку да се демонстрације ипак дозволе. Суд је навео да нема индиција да ће демонстранти намерно игнорисати мере социјалног дистанцирања.

Како наводи BBC, сличан протест је, уз учешће противника вакцинисања и теоретичара завере, одржан пре неколико седмица, али га је потом растурила полиција, због тога што су, према оцени надлежних, учесници намерно игнорисали заштитне мере као што су ношење маски за лице и одржавање безбедне физичке дистанце.

Због тога су градске власти испрва забраниле нови протестни скуп, али је један берлински суд стао на страну организатора, наводећи да нема индиција да ће демонстранти намерно игнорисати упутства о обавезној физичкој дистанци.

На улицама Берлина било је распоређено око 3.000 припадника полиције.

У Немачкој је протеклих недеља забележен пораст броја новозаражених корона вирусом, па званичници страхују да би протести могли да допринесу ширењу заразе.

Немачка се све до сада успешно борила са епидемијом, боље од многих својих европских суседа. Међутим, у току претходних неколико недеља дошло је до пораста броја оболелих.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је у петак апеловала на грађане да се не опуштају и да ситуацију у вези са пандемијом схвате озбиљно.

Демонстранти који су се данас окупили испред Бранденбуршке капије у центру Берлина носили су транспаренте на којима је писало „Зауставите лажи у вези са короном“ и „Меркелова мора да оде“.

У Немачкој је од почетка пандемије потврђено преко 242.000 случајева ковида-19, од чијих је последица до сада преминуло више од 9.000 оболелих.

(Б92, 29. 8. 2020)

Бета: Протести против рестриктивних мера у Европи

Око 1.000 демонстраната на лондонском Трафалгар скверу позвало је на „окончање медицинске тираније“.

У Паризу је пар стотина људи протестовало против обавезног ношења маске, а једна учесница демонстрација је рекла да је ту због „слободе избора“ и да је „само грађанка бесна због мера које убијају слободу и немају медицинско оправдање“.

Скуп је требало да буде одржан и у Цириху.

У Берлину се окупило око 20.000 људи, али је полиција одмах зауставила скуп.

„Минимална дистанца није поштована упркос поновљеним упозорењима“, саопштила је полиција.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Нова економија, 30. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар