Александар Вучић: Само једна тачка на агенди предстојећих преговора неприхватљива

Председник Србије навео да очекује изненађење на предстојећим преговорима Београда и Приштине у Вашингтону, имплицирао да би то подразумевало међусобно признање Србије и Косова

Фото: ФоНет/ Инстаграм председника Србије

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Србија добила званичну агенду за предстојеће преговоре Београда и Приштине, на коме је била „само једна тачка која је била неприхватљива“, коју није прецизно одредио, али да Србију 3. и 4. септембра ипак чекају тешки преговори.

Он је гостујући данас на ТВ Пинк навео да Србија „мора да плати цену“ неуспешних политика и пораза од деведесетих година.

Додао је и да су домаће службе снимиле неформалне изјава лидера из региона који су рекли да ће „Вучић морати да потпише све што му се стави на сто“.

„Нема везе под каквим уценама се налазимо, наставићемо да штитимо државне интересе. Ми нисмо до сада анализирали шта Србија има данас на Косову и шта је реално што можемо да добијемо. Ми немамо ту врсту рационалног приступа, одговорности“, оценио је Вучић.

Председник Србије је рекао да је Сузане Грубјешић (активиста Центра за спољну политику) била у праву када је рекла да Вашингтон и даље инсистира на међусобном признању Србије и Косова.

„Ко год каже другачије само лаже и обмањује људе… Највећи проблем је што људи мисле да се ништа није променили“, рекао је Вучић.

„Одбићу састанак са Трампом ако САД буду тражиле да признамо Косово“

Председник Александар Вучић навео је да очекује изненађење на предстојећим преговорима Београда и Приштине у Вашингтону, имплицирао да би то подразумевало међусобно признање Србије и Косова, а да би у том случају одбио састанак са председником САД Доналдом Трампу.

Он је на ТВ Пинк навео да би у том случају „био или први председник Србије коме је понуђен билатерални састанак са председником САД и да би био први председник Србије који је то одбио“.

„Мислим да знам шта може да буде садржај тог изненађења… и да ће у том случају одбити састанак са Трампом и (премијером Косова Авдулахом) Хотијем“, рекао је Вучић.

Навео је да предстојећи преговори „неће бити лаки и једноставни“, а да тај процес Србији отежавају претходне власти, које су „пре 10-12 година“ преговоре изместиле из Уједињених нација у Европску унију.

„Наша платформа би могла да буде ‘чините све супротно од ових претходних’. Доведени смо у ситуацију да поштујемо акте који су донети на катастрофалан начин“, оценио је Вучић.

Вучић је рекао и да се подршка његовој политици огледа у подршци коју ужива међу бирачима на Косову и Метохији.

„За мене је много важно шта људи на Косову мисле, наши резултати тамо су не мало већи у односу на остале делове Србије.

Телеком до 2009. године био натеран да финансира Великог брата

Председник Александар Вучић у програму ТВ Пинк, данас показао уговор према којем је Телеком од 2007. до 2009. године преко медијске куће Б92 „био принуђен да финансира“ продукцију ријалити емисије Велики брат, са више милиона евра.

Вучић је навео да раније није излазио у јавност са тим уговором, зато што му је циљ био да се очува акционарско друштво у ком је већински државни капитал, а да је тада ту фирму водио кадар Демократске странке.

Оценио је да то спроводе „два пријатеља тајкуна“, којима је циљ да направе „још већу тајкунску компанију“.

„Исто као и за (предузеће наменске индустрије) Крушик, који су уништили уз помоћ једне бугарске новинарке. Не постоји ствар коју нису покушали да униште… То је иста сладострасна жеља за уништавањем фабрика (коју су показали). Ни једна фабрика није остала у Нишу“, каже Вучић.

Он је навео и да борбу против изградње мини-хидроелектране финансира „једна аустријска невладина организација“, односно да се мештани околних села не би бунили.

„Сви хоће зелену енергију, ако је добијемо из ветра, нико не жели да плати тих додатних 200 динара (колико би струја поскупела)“, оценио је Вучић.

„Не мешамо се у унутрашње односе Црне Горе, неки медији претерали“

Председник Србије Александар Вучић одбацио је оптужбе да се Србија меша у унутрашње односе Црне Горе, али да су можда поједини медији „претерали са бављењем Црном Гором“.

Он је за ТВ Пинк рекао данас да „не можете да утичете на медије, с обзиром да су везе између Срба и Црногораца тако јаке“.

„Као и њихови овде, опет сам ја крив за све што се дешава у Црној Гори, на то сам већ навикао. Било ко да победи (на изборима) ми ћемо честитати и надам се да ћемо остварити добру сарадњу“, казао је Вучић.

Он је навео и да су сарајевски медији прислушкивали његове разговоре са српским чланом председништва БиХ Милорадом Додиком, и да су након тога пласирали неистине, односно да су извлачили реченице из контекста.

„Писали су да је био хладан дочек Додику, што уопште није био случај… Немојте да бирамо мању тему и мању мету, па удри по њему. Исто као и у Србији, и да си најгори кретен, и да си апсолутно неписмен, и да си под опијатима 23 од 24 сата, постаћеш геније само ако о Вучићу напишеш (лоше)“, оценио је Вучић.

Казао је да у наредним недељама очекује одговор редитеља Емира Кустурице, коме је понуђено да екранизује роман нобеловца Иве Андрића „На Дрини ћуприја“, као и да ускоро филм о концентрационом логору Јасеновац треба да има премијеру.

„Нико до сада није радио на томе, нису желели да се замере некима у свету, некима у региону. (То ће бити) прича се о српском страдању. Важније од тога да филм види свет је да наша деца виде тај филм. Она немају појма шта се тамо догодило, добро је то да виде, да то науче, да то никада не заборавимо“, навео је Вучић.

Казао је да Србија показује поштовање према туђим жртвама, а да једини проблем има када неко не поштује српске жртве.

„Незапосленост на историјском минимуму, ускоро повећање пензија“

Председник Србије Александар Вучић казао је да ће у понедељак бити објављено да се незапосленост у Србији налази историјском минимуму, испод 7,5 одсто у другом кварталу.

Он је на ТВ Пинк рекао данас да ће се тиме Србија по броју незапослених наћи на нивоу најснажнијих економија Европе.

Разлог за то је, навео је Вучић, што су економске мере за ублажавање кризе изазване корона вирусом биле „циљане, паметно осмишљене и, по оцени Међународног монетарног фонда, ефикасне“.

Вучић је најавио да пензионери ускоро могу очекивати повећање пензија, „које неће бити безначајно“, због примене „швајцарског модела“ обрачунавања пензија, а најавио је и финансијску помоћ за послодавце.

„Надам се да ће држава моћи да са барем две трећине помогне послодавцима у исплати повећања минималца (о ком се преговара)… Ја не могу да говорим о сновима синдикалних лидера… али верујем да ћемо у једној овако ужасној години остарити успех“, казао је Вучић.

Он је навео и да по истраживањима јавног мњења у која има увид за жене тема остаје економија и корона вирус, а да за мушкарце то полако постаје Косово.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 29. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

4 replies

 1. Ako su prethodne vlasti grešile, on mora ispravljati greške. Šta je očekivao osim ponude priznanja Kosova i Metohije i stvaranja Velike Albanije? Trebaju mu dobri savetnici.

  2
  2
 2. Свако његово преговарање са Шиптарима завршава се штетом по Србију и добитком за Шиптаре.
  Идеја да су их Американци звали “онако”, да их виде, а да баш ништа не буде договорено, је бесмислена. Дакле, оно што је, извесно, и после ових “преговора”, јесте да ће Србија нешто изгубити, а Шиптари нешто добити, после чега ће, опет по правилу, Вучић прогласити победу.

  Наравно, он врло подмукло натавља са “кувањем жабе”:
  “Ми нисмо до сада анализирали шта Србија има данас на Косову и шта је реално што можемо да добијемо.”

  Када изгубиш територију у рату и окупаторске трупе уђу на територију коју си изгубио, онда ти, практично, у смислу контроле онога што је на тој територији, немаш ништа. Да ли је нама јано да Шиптари сутра могу, ако им само дају зелено светло са Запада, Дечане да претворе у џамју, на пример? Или да манастир сравне са земљом. И Србија ту не може ништа да учини. Да ли то значи да Дечани нису српски?

  Наравно, ствар је овде у нечем другом. Не у српском оспоравању да су КиМ под окупацијом и да Србија у том смислу, на Косову “нема ништа”, већ у томе да они траже да Србија потпише, са Шиптарима, уговор о поклону. Из неког разлога, за разлику од других, претходних окупатора, овом окупатору је то битно. И то је оно што Србија, засигурно, има. Право да не потпише уговор о поклону. Овај човек је уцењем подршком за опстанак на власти и све што ради у вези са КиМ је тражење начина да потпише уговор о поклону и остане на власти. То је сва мудрост.

  Нажалост, у Србији не постоји опозиција која би га, макар и најмање угрожавала, на било који начин, тако да судбина Србије остаје потпуно у његовим рукама и зависи од његове процене сопствене позиције у различитим варијантама.

  12
 3. Све што се сада буде договарало, уговарало и потписивало нема упоришта у
  важећем Уставу Србије!

 4. Највеће зло које је задесило Србију има име и презиме АВ.

Оставите коментар