Србија: Број развода највећи у последњих пет година

Током 2019. развело се 10.899 парова, што је за чак девет одсто више него у 2018.

Илустрација: Пиксабеј/Бебац

Ситуација у Србији, када се погледа брак као институција, није весела! Све је мање закључених бракова, број развода је у константном порасту, младенци су све старији, а расте и број деце рођене у ванбрачним заједницама.

Анализе Републичког завода за статистику за 2019. годину показују да се прошле године венчало 35.570 парова, што је за два одсто мање него годину пре тога, а развело се 10.899 парова, што је за чак девет одсто више него у 2018!

То је највећи број развода у последњих пет година! Просечно трајање прекинутог брака је 13,5 година, а просечна старост мужа при разводу 44,2 године, а жене 40,6.

Такође, подаци показују да се бракови најчешће растурају у првих пет година од венчања, нешто мало мање у других пет, а занимљиво је да одмах после тога „пуцају“ бракови после сребрне свадбе!

Битно је напоменути да нису само свадбе те које коштају, јер и за развод је потребно издвојити новац, а ствари се знатно компликују ако постоје заједничка имовина и деца…

Некад је разлаз заиста најбоље решење, али пре тога, учините све што можете да до њега не дође!

А статистичке податке по којима је све више развода потврђује и ситуација на југу наше земље. У Нишу је наиме и све мање склапања бракова, тачније тај број је упола мањи.

Опрема: Стање ствари

(Б92, 27. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар