Владимир Путин: Русија спремна да пошаље полицију у помоћ Белорусији

Руски председник рекао да је његов белоруски колега Александар Лукашенко од њега тражио да, уколико то затреба, пошаље полицијску помоћ

Александар Лукашенко и Владимир Путин (Фото: Sputnik/Алексей Дружинин)

Белоруски председник Лукашенко суочен је са вишенедељним протестима после проглашења своје победе на изборима 9. августа, које опозиција сматра лажираним.

Путин је за руску државну телевизију рекао да је Лукашенко тражио од њега да припреми одред полиције за слање у Белорусију уколико затреба, али да су се сложили да засад нема такве потребе и изразио наду да је неће ни бити.

По Путиновим речима, он и Лукашенко су се договорили да се руски одред пошаље само ако „ситуација измакне контроли“ и „екстремистичке групе спроводе насиље“ и „покушају да заузму државне зграде“.

У, како изгледа опасци према Западу који је осудио Лукашенкову репресију над демонстрантима и позвао га да покрене дијалог са опозицијом, Путин је „стране силе“ које није именовао, оптужио да „покушавају да стекну политичке предности“ од кризе у Белорусији.

Русија има споразум о унији са Белорусијом који предвиђа блиске политичке, економске и војне везе, и ту суседну земљу сматра кључном браном пред „западном експанзијом“ и важним купцем руских енергената.

Лукашенко је данас оптужио суседе да се отворено мешају у послове Белорусије тиме што траже нове изборе и рекао да оне воде „хибридни рат“ против ње.

Координациони савет, који је формирала белоруска опозиција да олакша мирну транзицију власти, критиковао је Путинову изјаву, рекавши да је „неприхватљиво“ да било која земља формира оружане јединице за употребу на територији Белорусије.

„То је у супротности са међународним правом и консолидованим положајем белоруског друштва“, наводи се у изјави.

Судови у Белорусији су ове недеље изрекли десетодневне затворске казне за двоје чланова савета и привели још неколицину на саслушање, укључујући Светлану Алексејевич, добитницу Нобелове награду за књижевност 2015.

Амбасадори ЕУ у Белорусији упозорили су данас да је „прогањање чланова Координационог савета на основама које су изнеле власти неприхватљиво“.

На састанку који се одржава данас у Берлину, очекује се да ће министри спољних послова Европске уније усвојити листу од 15-20 белоруских званичника којима ће бити забрањено путовање по Европи и чија ће имовина бити замрзнута. Литванија тражи да се 118 људи стави на црну листу.

САД и ЕУ критиковали су белоруске изборе 9. августа на којима је продужена Лукашенкова 26-годишња владавина, наводећи да нису били ни слободни ни фер, и позвале власти на дијалог с опозицијом.

Опрема: Стање ствари

(Бета, 27. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар