Србија потписница Декларације Европске уније: Избори у Белорусији нису били слободни ни фер

Осим држава ЕУ, потписници Декларације су Северна Македонија, Црна Гора, Србија и Албанија, Босна и Херцеговина, Исланд, Лихтенштајн и Норвешка и Украјина

Александар Лукашенко (Фото: АП/Бета)

Србија је једна од потписница Декларације Европске уније о изборима у Белорусији у којој се наводи да избори у овој земљи нису били ни слободни нити фер, а власти ове земље се позивају да покрену истински и укључиви дијалог са ширим друштвом како би се избегло даљње насиље, наводи се на сајту Европске уније. Чињеницу да је Србија међу потписницима Декларације данас су поздравили амбасадори ЕУ и САД у Србији Сем Фабрици и Ентони Годфри.

„Државне власти су примениле несразмерно и неприхватљиво насиље које је довело до најмање једне смрти и многих повређених. Приведене су хиљаде људи, ускраћена слобода окупљања медија и изражавања. Позивамо белоруске власти да одмах и безусловно пусте све притворене. Осим тога кредибилни извештаји домаћих посматрача показују да изборни процес није испунио међународне стандарде који се очекују од државе која је у ОЕБС-у. Грађани Белорусије заслужују боље“, наводи се у Декларацији ЕУ.

„Од пуштања политичких затвореника у 2015. однос између ЕУ и Белорусије се побољшао. Али без напретка у погледу људских права и владавине закона, однос између ЕУ и Белорусије може се само погоршати”, додаје се.

Заставе САД, ЕУ и Србије (Фото: АФП)

У Декларацији ЕУ пише да ће се процењивати ситуација и преиспитати односи с Белорусијом. То, како стоји, може између осталог укључити и предузимање мера против одговорних на уочено насиље, неоправдана хапшења и фалсификовање изборних резултата.

Потписници Декларације су осим држава ЕУ и земље кандидати Северна Македонија, Црна Гора, Србија и Албанија, потенцијални кандидат Босна и Херцеговина и државе ЕФТА – Исланд, Лихтенштајн и Норвешка, као и Украјина.

Чињеницу да је и Србија међу потписницима Декларације на својим Твитер налозима поздравили су амбасадори Европске уније Сем Фабрици и САД Антони Годфри.

„Поздрављам придруживање Србије Декларацији о председничким изборима у Белорусији”, написао је Фабрици.

„Сјајно је видети да Србија стоји уз своје европско окружење!”, поручио је Годфри.

У Белорусији је након избора 9. септембра дошло до масовних протеста демонстраната који не признају резултате, а власт је одговорила хапшењима.

Опрема: Стање ствари

(Инсајдер, 26. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

 1. Narod Srbije pozdravlja Lukasenke.

  19
  5
 2. Е, да ми је знати ко је у Србији , одлучио да потпише овако нешто. Ово је крајњи цинизам, после свега што се код нас дешавало око избора, а наравно ЕУ није ни трепнула. Ко то види трн у оку брата свог, а не види балван у оку свом ?

  29
 3. Ма шта Вам би @Зоран?
  Ово је чист малигни руски утицај!
  Најбоље се лечи терапијом осиромашеним уранијумом 235.

  12
 4. Није „Србија“ потписница декларације него неки чиновник у марионетској влади.

  А Србија није заборавила нити престала да поштује Александра Григорјевича Лукашенка који је 1999-те током НАТО бомбардовања долетео у Београд и тако пружио моралну подршку народу.

  14

Оставите коментар