Папа Франциско подржао „ослобађање” Богородице од утицаја мафијашких организација

Папа Франциско од почетка свог понтификата отворено критикује мафијаше, који су често верници који редовно иду у цркву и дају новчане прилоге парохијама

Папа Франциско (Фото: Бета/АП)

Поглавар Римокатоличке цркве, папа Франциско подржао је „ослобађање” Богородице од утицаја мафијашких организација у писму упућеном Међународној папској мариолошкој академији која је изразила интересовање да размотри тај феномен.

Папа је поздравио гест академије која се бави проучавањем Богородице (мариологија) јер је изразила интересовање за ослобађање „фигуре Богородице од утицаја криминалних организација”.

Академија, чија је функција повезивање међународних теолога и стручњака за Богородицу, недавно је основала специјални одсек за проучавање криминалних и мафијашких појава. Први састанак тог тела на ту тему заказан је за 18. септембар.

Верске поворке на југу Италије често застану испред куће неког локалног шефа мафије, а у тој поворци верници носе кип Богородице. Та пракса постаје све више критикована, преноси Бета.

„Обожавање Богородице представља верско-културно наслеђе намењено очувању изворне чистоће која ослобађа од структура, моћи, условљавања које се не уклапају са јеванђељским критеријумима правде, слободе, поштења и солидарности”, навео је папа у писму.

Франциско од почетка свог понтификата отворено критикује мафијаше, који су често верници који редовно иду у цркву и дају новчане прилоге парохијама.

Папа је у септембру 2018. године боравио у Палерму где је одао пошту свештенику убијеном пре 25 година јер је покушавао младе да одврати од утицаја чувене мафијашке организације Коза Ностра.

„Тражим будност да не би популарна религиозност постала инструмент мафијашког присуства”, навео је папа и додао да верска поворка не сме да се заустави испред куће неког мафијашког шефа.

Папа је пре неколико година позвао парохије у Калабрији, где делује утицајна мафијашка организација Ндрангета, да искључују мафијаше из цркве.

„Они који су у животу изабрали пут зла, као мафијаши, нису у сагласности са Богом и треба да буду екскомуницирани”, рекао је Франциско једном приликом.

Екскомуникација је најстрожа казна Католичке цркве према својим члановима. Локални свештеници су већ екскомуницирали неке мафијаше, али Ватикан већ годинама размишља о увођењу правоснажног документа о томе.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. … али тамо где је још преостало посла око пре/по/крштавања ову подршку „ослобађању“ немојте узимати у обзир. То тек кад језуите заврше…“ – додао је први међу двама једнакима у изјави за С*рање ствари (које нам, узгред буди речео, заиста недостаје).

  2. @ „Код куће смо квит …

    Пишете:

    у изјави за С*рање ствари (које нам, узгред буди речео, заиста недостаје).

    Ту сте скроз у праву, стварно је С*ање ствари НЕДОПУСТИВО запуштено…

Оставите коментар