У Шведској рекордна смртност у последњих 150 година

Од ковида-19 преминуло око 10 одсто више људи него што је умирало у просеку последњих пет година, навео је Статистички завод Шведске

Фото: Андрес Кудацки/АП

СТОКХОЛМ – У првој половини 2020. године у Шведској, која није уводила рестриктивне мере ради сузбијања корона вируса, забележена је највећа смртност у последњих 150 година, саопштио је Статистички завод те земље.

Од ковида-19 до краја јуна умрло је 4.500 људи, много већи проценат него у осталим нордијским земљама, а тај број се сада већ попео на 5.800. У Норвешкој која има упола мање становника, од корона вируса умрло је око 260 људи.

Укупно је у периоду од јануара до јуна преминуло 51.405 Швеђана, што је највише од 1869. године када је умрло 55.431 грађана, делом од глади.

Шведска је тада имала 4,1 милиона људи, а сада има 10,3 милиона становника.

То значи да је од ковида-19 преминуло око 10 одсто више људи него што је умирало у просеку последњих пет година, навео је Статистички завод.

У априлу број умрлих био је скоро 40 одсто већи због скока броја смртних случајева од последица ковида-19.

Шведска је имала другачији приступ пандемији од већине европских земаља, није уводила карантин, а школе и привреда махом су радиле, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 8. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

3 replies

  1. ПРИПРЕМА ЗА ПОНОВНО ЗАТВАРАЊЕ.
    Ову вест пренели Блиц, Б02.нет, Експрес, Политика…

    2
    2
  2. Значи и Швеђани пали на паре? Ц, ц, ц, докле је свет дошао!

  3. Просечна старост особе преминуле од ковида у Шведској – 82 године; медијана – 84. Милион и по Швеђанчади старости од 1 до 15 година ишло је у јаслице, обданишта и школе током целокупне пандемије. Број преминулих у овој старосној категорији улица страх у коске и језу у срца – нула.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading