Рамуш Харадинај: У Вашингтон идемо за обострано признање у постојећим границама

Ако околности доведу до споразума, идемо за споразум, али ако има напретка, прихватамо и тај напредак какав год да је, оценио бивши премијер тзв. Косова

Рамуш Харадинај (Фото: АП)

Бивши премијер Косова и лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај је изјавио да не искључује могућност да се на састанку делегација Косова и Србије, који се 2. септембра одржава у Вашингтону, постигне коначни споразум о међусобном признању у постојећим границама.

„То није немогуће, и Србија и Косово треба да дају епилог међусобном споразуму. Постоји и та могућност, да је назовем, пред споразума, економског аспекта, о којем се говори“, рекао је Харадинај за програм на албанском радија Слободна Европа.

Он каже да се у Белу кућу иде за споразум о међусобном признању.

„Ако околности доведу до споразума, идемо за споразум, али ако има напретка, прихватамо и тај напредак какав год да је“, каже он.

Истичући да је тражио да се у дијалог укључи и да га предводи САД, Харадинај каже да је имао у виду да је ЕУ увек била спора и као пример тога наводи обећања да ће након ратификације демаркације границе са Црном Гором, док је он био премијер, бити дата либерализација виза, која за три године још увек није остварена.

„Не мислим да је Европа показала жељу да се брзо решавају, да се дође до споразума између Косова и Србије пошто је то питање делегирала код Бореља и као помоћника дала Лајчака. Према мени то не доказује жељу да се ово питање заврши у оптималном року“, каже Харадинај.

Према његовом мишљењу, ту је разлика између ЕУ и САД.

„Ја верујем да (Роберт) О’Брајен у овом случају има потребна овлашћења, јер је саветник за националну безбедност председника (Доналда) Трампа и има подршку личности задужене (за дијалог) од стране председника, у овом случају амбасадора (Ричарда) Гренела и Америчког државног секретаријата (Министарства спољних послова)“, каже он.

Харадинај наводи да на овом састанку “треба да се постигне споразум о међусобном признању у постојећим границама”.

Додао је да треба схватити значај чињенице да један амерички председник у време изборне кампање има времена да се бави Косовом и Србијом што представља велику победу.

„Ми смо успели да уђемо у агенду кандидата за председника, Доналда Трампа и треба да схватимо да је то могућност која нам је дата. Треба да стремимо да је искористимо. У другим околности треба да чекамо не знам колико година. Ово је идеалан тренутак и зашто да не дамо победу свима онима који је постигну“, рекао је Харадинај.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Инсајдер, 20. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар