Томас Кантримен: Србија и Косово нису спремни за споразум у Белој кући

Оно што Бела кућа у овом случају жели јесте прилика за фотографисање, како би Председник саопштио да је постигао успех, рекао бивши помоћник америчког државног секретара

Томас Канримен (Фото: Н1)

Белој кући је потребан спољнополитички успех, оцењује Томас Кантримен, бивши помоћник америчког државног секретара за европска питања за Радио Слободна Европа (РСЕ).

У том духу овај некадашњи амерички дипломата тумачи и најаву предстојећег сусрета челника Србије и Косова Александра Вучића и Авдулаха Хотија, заказаног за 2. септембар у Вашингтону.

Једини приоритет Беле куће – поновни избор Трампа

„Најпре је важно разумети да је једини приоритет за Белу кућу ових дана поновни избор председника Доналда Трампа на ту функцију. У том смислу оно што Бела кућа у овом случају жели јесте прилика за фотографисање, како би Председник саопштио да је постигао спољнополитички успех. Коначно, број спољнополитичких успеха које је он постигао је – нула“, истиче Кантримен.

На питање да ли су САД заинтересоване да заврше посао кад је реч о дијалогу Србије и Косова, Кантримен каже да је на њега тешко одговорити.

„Председник Трамп је заинтересован, ако би му то помогло у његовој изборној кампањи. Тачка. Ја мислим да је Ричард Гренел заинтересован да постигне успех у дијалогу између двеју страна, у којем су до сада и Европска унија и САД постигле само ограничене резултате. Али, да ли ће Сједињене Државе остати заинтересоване ако ти преговори не буду од директне користи за Доналда Трампа – то је отворено питање“, наводи он.

„Мислим да ће дијалог бити дуг и тежак процес. Питања су техничка, али су и високо-политичка. У овом тренутку не видим да су две владе спремне да постигну компромис кад је реч о најзначајнијем политичком питању, укључујући међусобно признање. Јесам оптимиста дугорочно гледано, поготово уколико САД учине више да се ускладе и да координирају свој приступ са приступом ЕУ, али имам ограничена очекивања у наредних неколико месеци пред нама“, закључује бивши помоћник америчког државног секретара за европска питања.

Опрема: Стање ствари

(Вести онлајн, 18. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

 1. Србија и тзв.косово неће никада бити спремни за споразум не зато што то не жели Србија већ зато што не постоји косово већ Космет у Србији . А западни љубимци шиптари могу само да сањају о држави без обзира на све што им АВ даје чак и оно што им као мањини у РС не припада .

 2. Предлажем да се отвори међународни regionalni конкурс за објашњење ове мантре уз услов да предлагач има барем месец дана стажа у Групи 88.
  Најдуховитији одговор да буде награђен радним летовањем од месец дана у фирми страног инвеститора за шта ће добити пакет пелена за одрасле и 150€.

  Србија да преговара да је Косово(*) призна умањену за себе само?
  А шта ако Србија призна Kosova(*) а Kosova(*) онда не призна њу?
  Чиме ће се онда трговати? Врањем и Лесковцем? Тутином?
  Или да се понуди Куманово, кришом, да нико не примети)?

Оставите коментар