Мељиза Харадинај Стубла: Повуците потернице за припадницима ОВК, па дијалог

Србија, као агресивна страна, не би требало да има прилику да седи за столом са Косовом, а да истовремено ажурира политичке потернице, каже министарка спољних послова тзв. Косова

Мељиза Харадинај Стубла (Фото: Еспресо)

Косовска министарка спољних послова Мељиза Харадинај Стубла изјавила је да представници институција у Приштини не би требало да учествују у дијалогу са Београдом, све док српске власти не повуку потернице према припадницима бивше Ослободилачке војске Косова, расписане преко Интерпола.

У последњих седам дана у Турској и Албанији тамошње власти привеле су на кратко ветеране ОВК Имри Иљазија и Муртеза Кастратија, по потерницама Интерпола а на захтев, како у Приштини тврде, српског правосуђа.

„Србија, као агресивна страна, која се није извинила и није извела пред лице правде ратне злочинце који су убијали, масакрирали, силовали, уништавали и крали, не би требало да има прилику да седи за столом дијалога са Косовом, а да истовремено ажурира политичке потернице против бораца за ослобођење и који су бранили свој праг“, рекла је Харадинај Стубла приштинским медијима, преноси РТС.

Регионални заповедник бивше ОВК Шукри Буја придружио се Мељизи Харадинај, рекавши да је дијалог бесмислен, уколико Београд не престане са дипломатским нападима.

Буја каже да би локалне институције требало да траже од земаља које су признале независност Косова да не признају листу Интерпола ради процесуирања припадника бивше ОВК.

Приштински аналитичар за безбедност Нуредин Ибиши сматра да „прогон бивших припадника ОВК долази као резултат неефикасности косовских институција“, које, према његовим речима, неколико година нису успеле да учлане Косово у Интерпол.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 9. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Тај „дијалог“ свакако нема смисла. Према томе, не треба ни да га буде. Дајте да се сагласимо око тога, па свако на своју страну, до следећег рата. А понашате се тако, да га мора бити.

Оставите коментар