Здравко Кривокапић: Ко не поштује глас свога народа мора да оде са власти

На сваком кораку и сусрету је јасно да су промене захтев народа, рекао професор Машинског факултета у Подгорици и носилац заједничке листе црногорске опозиције

Здравко Кривокапић (Фото: ИН4С)

Професор Машинског факултета у Подгорици др Здравко Кривокапић предводиће коалицију „Сви заједно“ коју је оформила црногорска опозиција, а у коју улазе Демократски фронт, Социјалистичка народна партија, Народни покрет, Права Црна Гора и нестраначке личности.

Он се недавно у јавности појавио као један од оснивача НВО „Не дамо Црну Гору“ која се сматра блиском Митрополији црногорско-приморској, а која је у кратком року организовала низ јавних трибина, а на којима су учествовали епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, ректор Богословије на Цетињу Гојко Перовић…

Како је дошло до Ваше ангажованости за носиоца заједничке листе опозиције?

У ЦГ, вероватно, ништа није случајно. Сматрам да је то у директној вези са формирањем Народног покрета. Тада је господин Давидовић, велики добротвор и доказани бизнисмен, одлучио да разговара са већ препознати интелектуалцима, који су свој глас подигли да би Закон о слободи вероисповести био повучен. Како је то конкретно везано за само моје име, није ми познато.

Зашто је толико неопходна промена власти у ЦГ?

Промену власт не жели. Ту промену желе грађани. Тридесет година исте владавине са митом Завади, па владај, дојадили су већини грађана. На сваком кораку и сусрету је јасно да су промене захтев народа. Основ су бројне чињенице, афере, корупција итд. То све указује да досадашње управљање је било добро само за мали број људи, а не никако за већину. Најбољи исказ ове власти се може свести на чувену: За пријатеље све, за непријатеље закон.

Какво је Ваше виђење постизборне ситуације у ЦГ, ако опозиција побиједи на изборима?

Ја не постављамо тај услов ако, све указује, без обзира на очајнички издисај власти, да ће опозиција побиједити. Стартна позиција нам није иста, али ће побједа на рачун тога бити слађа. Природно је да истинска позиција Наша коалиција, Демократе и УРА формирају владу за будућност и спас ЦГ.

Да ли је могуће смирење политичких страсти и несугласица у ЦГ, који су дошли до кулминације?

Наравно. Све је то резултат дјеловања власти, која подстиче различитости, прави дискриминацију, дјелује селективно, преко мјере користи репресију, суди и прогањање неистомишљеника. Смјеном те и такве власти тензије ће спласнути, помирење бити дјелотворно, а разлике ће да спајају, а не, као сада, да раздвајају.

Колико су Литије у ЦГ допринеле очувању мира и стабилности?

Литије су Истина. Истина је ослободила народ. Ослобођен народ је достојанственом крстом ходом у величанственој тишини слао јадну поруку Не дамо светиње, Доста нам је лажи и подвала.

То је глас, који ова власт не поштује. Ко не поштује глас свога народа мора да оде са власти.

Колико је такозвани „закон о вероисповести“ допринео подизању међунационалних тензија и да ли је тај закон у складу са цивилизацијским нормама међународног права?

Ја сам инжењер, али читајући Закон, анализирајући изјаве експерата, гледајући диван Јутјуб закључио да се ради о незаконитом закону. Циљ је био да пред празнике се по сваку цену донесе закон, а онда следе празници, уверени да ће као многе друге ситуације бити: Свако чудо три дана. Али, народ не да своје светиње.

Какво је Ваше мишљење о поменутом закону: да ли ће се заиста примењивати, ако остане постојећа политичка гарнитура на власти и да ли овај предложени закон равноправно уређује све верске заједнице у ЦГ, или је само примјењив за СПЦ?

Ја сам сигуран да је то немогуће догађај. Значи, владајуће странке неће бити у прилици да о томе одлучују. За будућност ЦГ.

Коју поруку желите да упутите бирачима на изборима?

Наша порука је јасна. Глас народа се мора уважити. Долази време да политика треба да служи народу, а не као до сада народ бива важан само у предизборној кампањи.

Ми називом сведочимо да желимо да гледамо даље, да би наша деца могла да остају и граде сигурну будућност управо овде. Деловање мора бити личним примером.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Курир/ИН4С, 5. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар