Црна Гора: Полиција хапси администраторе „мим“ страница

Против Д.Ћ. (28) из Бара је поднијет Захтјев за покретање прекршајног поступка због тога што је постављао садржаје којима је наводно грубо вријеђао полицијске службенике

Објава о хапшењу администратора мим странице

Данас је на сатиричној фејсбук страници „Било је јако непријатно/It was very unpleasant“ објављена вијест да је један од администратора ове „мим странице“ ухапшен у Бару.

Иначе, ова „мим страница“ важи за једну од најпопуларнијих у Црној Гори, са преко 15 000 пратилаца.

Из Управе полиције су потврдили истинитост ове информације.

Према њиховом саопштењу, против Д.Ћ. (28) из Бара је поднијет Захтјев за покретање прекршајног поступка због тога што је, како тврде из Управе полиције, на овој страници постављао садржаје којима је омаловажавао и грубо вријеђао полицијске службенике.

Подсјетимо, у Црној Гори дјелује неколико истакнутих сатиричних страница на којима је популаризован и велики број режимских афера. Очигледно, режим не трпи хумор, као један од легитимних чинова протеста грађана.

Тим поводом су реаговали и многи грађани, али и опозициони функционери.

„Сваки пут кад у крају сретнете познатог криминалца, дилера, вишеструког изгредника, преваранта, обијача или тако неког преступника како ужива на слободи (а ево су их пуне улице) и онда се запитате „па добро, мајку му, шта ради ова полиција?” знајте да ни полицајци нису беспослени. Хапсе мим админе.“, написао је С.С. на свом Фејсбук профилу.

Посланик ДФ-а, Славен Радуновић, оштро је осудио на свом фејсбук профилу хапшење Д.Ћ. и позвао све политичке партије, НВО сектор и јавност Црне Горе да се заложи за пуштање ухапшеног администратора.

Славен Радуновић (Фото: ИН4С)

„Црногорски Ким Џонг Ун у епизоди „Ухапсити сатиру, читати Побједу“. Успаничени диктатор и лопов, који се преиграо нападом на светиње овог народа, потпуно губи разум у сусрет коначном обрачуну са црногорским грађанима. Досад је измишљао разлоге да би хапсио функционере и чланове политичких партија, а већ неко вријеме, у голом страху за своју судбину, хапси све за које сматра да му представљају опасност. Прогон људи због израженог мишљења кроз написану ријеч или презентовану слику, знак је да је Ђукановић у терминалној фази паничног лудила, што је одлика свих тирана, кад се приближи крај њиховој тиранији. Најоштрије осуђујем данашње малтретирање и хапшење Баранина Д. Ћ, администратора мим странице која свакодневно, на сатиричан начин, приказује нашу тужну реалност и мотивише младе људе да узму своју судбину у руке. Позивам све политичке партије, НВО сектор, али посебно активисте који се боре за поштовање људских права по свијету, да се заложимо за наше младе и храбре људе макар колико за Шарли Ебдо! Слобода за Д.Ћ. и сву нашу прогоњену браћу и сестре!
До скоре побједе!“

Хапшење је најоштрије осудила и коалиција „Мир је наша нација“. Они су затражили хитно пуштање на слободу ухапшеног администратора фејсбук странице „Било је јако непријатно“.

„Управа полиције Црне Горе као да се свакодневно труди да оправда све извјештаје међународних институција које ниво слобода говора и изражавања, као и слобода уопште у Црној Гори, у свим могућим приликама, закуцавају за само европско дно. Настављена су хапшења због сатиричних Фејсбук статуса. Јутрос је ухапшен Д. Ћ. из Бара, администратор једне од мим страница које у посљедњих неколико година са филигрантском прецизношћу осликавају црногорску стварност и свакодневицу. И то су учинили на начин што су га прво ухапсили због наводног кривичног дјела изазивања панике по кривичном поступку, а онда у станици полиције подносе прекршајну пријаву што је класичан примјер злоупотребе овлашћења противзаконитог и противуставног дјеловања.

Позивамо Управу полиције да се одмах склони са друштвених мрежа и посвети борби против организованог криминала и корупције. Привржени европским и демократским вриједностима, посебно вриједностима које подразумијевају право на слободу мисли и умјетничког изражавања, имајући у виду Волтерову мисао: „Ја се не слажем ни са једном ријечју коју си изговорио, али ћу до смрти бранити твоје право да их изговориш“, најоштрије осуђујемо хапшење администратора мим странице, као и хапшења свих грађана због исказаног мишљења на друштвеним мрежама јер смо сигурни да у 21. вијеку нико не треба да буде хапшен због оног што мисли или саопштава. Зато Коалиција „Мир је наша нација“ захтијева хитно и неодложно пуштање на слободу грађанина Д. Ћ. Наредних дана наша коалиција ће се детаљније позабавити овим питањем, имајући у виду да су ови случајеви постали алармантни по наше друштво“, стоји у саопштењу коалиције „Мир је наша нација“.

Потпредсједница ДНП-а Маја Вукићевић, такође, реаговала је на данашње хапшење:

„Данас је у Бару ухапшен администратор сатиричне мим странице, због наводног изазивања панике и нереда. Јасно је да је у последњих неколико мјесеци кренуо бруталан обрачун са свим неистомишљеницима режима, свједоци смо да су од почетка литија на посебном удару друштвене мреже, мим странице и појединци који су препознати борци за бољу и другачију Црну Гору. Ријеч се не може ухапсити, баш као ни слобода. Грађани Црне Горе живе у ванредним околностима скоро три деценије, у сталној борби за преживљавањем, па им тако сигурно сатирични фејсбук текстови неће изазвати ни страх ни панику. Очигледно да владајућа структура зна колики је значај друштвених мрежа у доба кад се не може водити уобичајена кампања, па застрашивањем покушавају да угуше критике. Сјетимо се и да је Радован Ракочевић процесуиран због линка на фејсбуку, што је преседан у историји правосуђа, ова пракса хапшења због јавне ријечи мора да престане“, написала је Вукићевић.

На хапшење се осврнуо и аналитичар Лука Радоњић.

„Садржај мим странице може изазвати „панику и неред“ али искључиво и само у главама политички искомплексираних мрзитеља свих облика хумора и патолошких противника слободе говоре и креативног изражавања. Код нормалног и цивилизованог свијета хумористички и провокативни мим садржај има и разумијевање а неријетко и велике симпатије“, поручујући на крају: „Аутократија је агресивнија, али МИМ странице су јаче.“

Међутим, потребно је истаћи да Управа полиције није процесуирала дјеловање странице „Crna Gora Transparentno“ и неколико сличних, које на највулгарнији начин вријеђају и омаловажавају опозиционе представнике, али и Српску православну цркву и митрополита црногорско-приморског Амфилохија лично.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 5. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар